Svijet im masovno okreće leđa zbog agresije na Ukrajinu: Ovo je popis globalnih tvrtki koje su dosad napustile Rusiju

Preko 30 najvećih svjetskih tvrtki napustilo je Rusiju, neke kažu - i do daljnjeg. Rusija svakim danom doista plaća sve veću i veću cijenu svoje agresije na Ukrajinu.

Branimir Vorša | 12.03.2022. / 10:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Obzirom da se ruskoj invaziji Ukrajine ne nazire kraj, sve veći broj tvrtki odlučuje zaustaviti prodaju svojih proizvoda i usluga u Rusiji. To će svim građanima Rusije otežati živote.

Apple i Microsoft poručili su da će prestati prodavati proizvode u Rusiji. Proizvođač računalnih igara EA (Electronic Arts) rekao je da će zaustaviti prodaju igara i drugih digitalnih predmeta dok ruska agresija u Ukrajini traje. Online usluge, poput Airbnb-a, obustavljaju rad u Rusiji.

Tvrtke su reagirale i na druge načine, uključujući suzbijanje dezinformacija i smanjenje online prisutnosti ruskih državnih medija kao što su RT News i Sputnik News. Google i Twitter obustavili su oglašavanje u Rusiji.

Rusija je, podsjetimo, napala Ukrajinu 24. veljače nakon mjeseci rastuće napetosti, obilježene gomilanjem ruskih snaga duž ukrajinske granice. SAD, EU i Velika Britanija uvele su ekonomske sankcije Rusiji, uključujući one usmjerene izravno na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajina, koja je bila dio Sovjetskog Saveza veći dio 20. stoljeća, proglasila je svoju neovisnost 1991. godine. Od tada su razvili sve bliže veze sa zapadnom Europom i SAD-om.

Niže naveden jest pregled tehnoloških, zabavnih i financijskih tvrtki, koje su zaustavile prodaju ili druge usluge u Rusiji.

Adobe: Proizvođač Photoshopa i drugog softvera zaustavio je svu novu prodaju i usluge u Rusiji, uključujući svoj softver za kreativne profesionalce i alate za analizu web stranica, navodeći njihovu građansku i moralnu odgovornost za podršku demokraciji i čovječanstvu te američke sankcije. Osim toga, tvrtka je prekinula pristup svojim uslugama u oblaku za medije pod kontrolom ruske vlade.

Airbnb: Usluga iznajmljivanja soba obustavila je sve operacije u Rusiji i Bjelorusiji i rekla je da će njena neprofitna podružnica ponuditi besplatan privremeni smještaj za 100.000 ukrajinskih izbjeglica. Također se odriču naknade za domaćine i goste za rezervacije u Ukrajini, jer ljudi diljem svijeta koriste Airbnb kao način za pružanje prihoda izravno Ukrajincima tako što, kako piše The Guardian, plaćaju, ali ne ostaju.

Amazon: Internetski div obustavio je isporuke svih maloprodajnih proizvoda kupcima u Rusiji i Bjelorusiji te suspendirao pristup Prime Videu za korisnike u Rusiji.

Apple: Tehnološki div prestao je prodavati svoje proizvode u Rusiji i zaustavlja online transakcije, uključujući ograničavanje Apple Paya u zemlji. Osim toga, onemogućio je neke značajke Apple karti u Ukrajini kako bi zaštitili civile.

AWS: Iako AWS nema podatkovne centre ili urede u Rusiji, prestao je dopuštati nove prijave za uslugu u Rusiji i Bjelorusiji, rekavši da će obustaviti račune putem kojih korisnici koriste usluge AWS-a da bi prijetili, promovirali ili aktivno poticati nasilje, terorizam ili drugu ozbiljnu štetu. Korisnici koji koriste AWS u Rusiji uključuju tvrtke koje imaju sjedište negdje drugdje, ali imaju razvojne timove u Rusiji.

BMW, Ford, GM, Honda: Nekoliko proizvođača automobila smanjilo je svoje poslovanje u Rusiji. BMW će zaustaviti lokalnu proizvodnju u Kalinjingradu i zaustaviti izvoz u Rusiju. Ford obustavlja svoje poslovanje u Rusiji odmah i do daljnjeg. GM obustavlja poslovanje u Rusiji. Honda je obustavila izvoz u tu zemlju.

Bumble: Aplikacija za upoznavanje prestaje s radom u Rusiji i uklanja svoje aplikacije iz App Storea i Google Play Storea u Rusiji i Bjelorusiji.

Disney: Zabavna tvrtka zaustavila je sve kinoprojekcije u Rusiji, uključujući nadolazeći Pixarov film Turning Red. Također su pauzirali licenciranje sadržaja i proizvoda, kanale, lokalnu produkciju, časopis National Geographic i obilaske te aktivnosti Disney Cruise Line.

Electronic Arts: Proizvođač popularnih videoigara, uključujući FIFA-inu franšizu, prestao je prodavati sav sadržaj u Rusiji i Bjelorusiji. To uključuje igre, dodatni sadržaj i virtualnu valutu. Osim toga, EA je uklonio ruske reprezentacije iz svih verzija svojih nogometnih i hokejaških videoigara.

Epic Games: Proizvođač Fortnitea rekao je da će zaustaviti trgovinu s Rusijom u svojim igrama, ali nije blokirao pristup igrama iz istog razloga zbog čega ostali komunikacijski alati ostaju online: slobodni svijet bi trebao držati sve linije dijaloga otvorenim.

Goldman Sachs: Američka banka pridržava se sankcija i zatvara svoje rusko poslovanje, objavila je 10. ožujka. Dogovara potrebne odlaske među svojih 80 djelatnika u Rusiji, navodi The New York Times.

Google: Iako korisnici u Rusiji i dalje mogu koristiti Googleovu tražilicu, tvrtka je u potpunosti obustavila svoje oglašavanje u zemlji. To uključuje prihod od oglasa s YouTubea, pretraživanja i svih drugih oblika marketinga koji sponzorira Google. Neke značajke Google karata također su onemogućene, iako Google pruža informacije o izbjegličkim resursima za ljude koji bježe iz Ukrajine.

Google je također obustavio naplatu na trgovini Play, svojoj trgovini mobilnih aplikacija te pauzirao usluge koje se temelje na plaćanju za korisnike YouTubea u Rusiji, kao što su YouTube Premium i Super Chat.

Google Cloud 10. ožujka također je zaustavio primanje novih kupaca u Rusiji.

YouTube je 11. ožujka rekao da uklanja videozapise koji poriču ili banaliziraju rusku invaziju na Ukrajinu, proširujući svoju zabranu na medije koje sponzorira ruska država i sprječavajući korisnike YouTubea u Rusiji da na bilo koji način unovčavaju svoje videozapise.

IBM: Računalni div obustavio je sve poslove u Rusiji, rekao je izvršni direktor Arvind Krishna 7. ožujka, a također nudi podršku izbjeglicama zaposlenima u IBM-u.

Novo razvijena i implementirana IBMerova karta za pronalaženje resursa povezuje ukrajinske IBM-ove i IBM-ove izvođače koji bježe iz svoje zemlje s IBM-ovim kolegama u neposrednoj regiji srednje i istočne Europe koji mogu ponuditi pomoć, uključujući smještaj, prijevoz, hranu i zalihe, za njih i njihove obitelji, rekao je Krishna.

Intel: Tehnološka tvrtka obustavila je sve isporuke kupcima u Rusiji i Bjelorusiji, uključujući čipove.

Microsoft: Proizvođač Windowsa obustavio je prodaju svojih proizvoda i usluga u Rusiji, istovremeno obećavajući da će pojačati svoju kibernetičku sigurnost u Ukrajini.

Netflix: Streaming div pauzirao je sve projekte i akvizicije u Rusiji. Osim toga, Netflix je odbio dodati državne kanale svojoj ruskoj usluzi.

Nintendo: Tvrtka za video igre trenutno je svoju rusku e-trgovinu stavila u status održavanja, što znači da je nedostupna za ruske korisnike. To znači da ruski igrači nemaju mogućnost kupnje novih igara putem te usluge.

Nvidia: Glasnogovornik proizvođača čipova rekao je da Nvidia ne prodaje u Rusiji, ali je odbio komentirati dalje. Zaustavljanje navodno pokriva sve Nvidia proizvode.

Paramount: Kao i drugi filmski studiji na ovom popisu, Paramount će zaustaviti kinoprojekcije u Rusiji. To uključuje nadolazeći film Izgubljeni grad, kao i nastavak filma Sonic the Hedgehog.

PayPal: Tvrtka za online međunarodna plaćanja zaustavila je usluge u Rusiji tijekom vikenda, a izvršni direktor Dan Schulman rekao je kako tvrtka podržava ukrajinski narod i stoji uz međunarodnu zajednicu u osudi nasilne vojne agresije Rusije u Ukrajini.

Rockstar Games: Take-Two Interactive prestat će prodavati i dopuštati instalaciju videoigara pod svojim okriljem Rockstar Games u Rusiji i Bjelorusiji, navodi se u izvješću od 7. ožujka, neposredno prije izlaska Grand Theft Auto V na PS5 i Xbox Series X/S .

Samsung: Samsung je obustavio isporuke Rusiji od 4. ožujka. "Zbog trenutnog geopolitičkog razvoja, isporuke u Rusiju su obustavljene", rekao je glasnogovornik Samsunga.

Nastavljamo aktivno pratiti ovu složenu situaciju kako bismo odredili naše sljedeće korake, dodao je.

Snapchat: Aplikacija za slanje poruka zaustavila je svu prodaju oglasa ruskim i bjeloruskim subjektima, iako je njezina aplikacija i dalje aktivna u cijeloj regiji kao komunikacijski alat.

Sony: Filmski studio tvrtke zaustavio je nadolazeća kino izdanja u Rusiji. Nakon sve većeg pritiska na tvrtku da obustavi prodaju svog PS5 sustava za igre u zemlji, Sony Interactive Entertainment je 9. ožujka objavio da je obustavio sve isporuke hardvera i softvera, kao i pokretanje Gran Turismo 7 i PlayStation Store operacija u Rusiji. Sony Music također je obustavio poslovanje u Rusiji.

TikTok: Aplikacija za dijeljenje kratkih videa TikTok obustavlja livestreaming i novi sadržaj na svojoj video usluzi u Rusiji. Tvrtka je 6. ožujka priopćila da se odluka temelji na novousvojenom zakonu o "lažnim vijestima" u Rusiji, rekavši da treba preispitati sigurnosne implikacije novog zakona, koji kažnjava one koji šire "lažne informacije" o ruskoj invaziji na Ukrajinu sa kaznama do 15 godina zatvora.

Twitch: Platforma za streaming igara rekla je ruskim korisnicima da će im prestati plaćati zbog sankcija koje blokiraju sve moguće metode transakcije.

Ubisoft: Proizvođač igara rekao je da je obustavio prodaju u Rusiji. U blog postu, Ubisoft je također rekao da je poduzeo korake za pomoć zaposlenicima sa sjedištem u Ukrajini, uključujući postavljanje alternativnih stanova u susjednim zemljama i uspostavljanje hitne telefonske linije za pružanje podrške i pomoći.

Universal: Filmski studio također će obustaviti kinoprojekcije u Rusiji, iako još nije objavio konkretne filmove koji će biti zadržani.

Warner Bros.: Filmski studio neće izdati Batmana u Rusiji prema rasporedu, već će umjesto toga pauzirati operacije u zemlji.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti