Tajne 'guglanja': Evo kako učinkovitije koristiti Googleovu tražilicu!

Postoje brojne opcije najpoznatije tražilice na svijetu koje će vam pomoći da uspješnije pretražujete stvari koje vas zanimaju na internetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.12.2014. / 09:20

Tajne 'guglanja': Evo kako učinkovitije koristiti Googleovu tražilicu!

Iako je na internetu danas dostupno 'svo znanje svijeta', često putem tražilica ipak ne možemo pronaći konkretne informacije koje nas zanimaju. Kako bi pretraživanje bilo uspješnije i učinkovitije, postoje brojne opcije i trikovi koji nisu poznati svim korisnicima. Na Timeu su objavili neke od 'tajni guglanja' koje će korisnicima pomoći u pretraživanju interneta (treba napomenuti da nisu sve opcije dostupne na hrvatskoj verziji) korištenjem najpopularnije tražilice na svijetu:

Koristite navodnike za točnije pretraživanje – ako želite pronaći informacije koje sadržavaju određenu frazu ili rečenicu, koristite navodnike te će Google pretraživati stranice na kojima se nalazi ta konkretna rečenica, a ne samo određene riječi iz te rečenice.

Koristite zvjezdicu – ako prilikom pretraživanja unutar navodnika, umjesto određene riječi, upišete zvjezdicu (*), Google će izbaciti rezultate koji sadrže konkretnu frazu, odnosno rečenicu koju ste upisali unutar navodnika, s tim da će zvjezdicu zamijeniti s riječi koja se nalazi na internetskim stranicama koje se pretražuju. Ovakav je način pretraživanja koristan prilikom traženja riječi pjesama kada korisnici ne znaju točne riječi pa one riječi koje ne znaju mogu zamijeniti zvjezdicom.

Minus eliminira određene riječi iz rezultata pretraživanja – ako ne želite da vam se u rezultatima pretraživanja pokazuju određene riječi, potrebno je ispred te riječi staviti znak minus (-). Npr. ako želite pretraživati informacije o jaguaru (životinji) i ne želite da vam se prikazuju rezultati automobila, potrebno je u Google upisati 'jaguar –car'.

Pretraživanje samo određenih stranica – nakon pojma pretraživanja upišite 'site' i ime internetske stranice na kojoj želite pronaći određene informacije i Google će vam izbaciti informacije samo s te stranice. Npr.. za pretraživanje informacija o smartphone uređajima na Dnevnik.hr-u potrebno je upisati 'smartphone site:Dnevnik.hr'

Pretraživanje arhive novinskih članaka – jedna od zanimljivih opcija na Googleu jest pretraživanje arhive novinskih izdanja još iz 19. stoljeća

Uspoređujte hranu korištenjem 'vs.' – ubacivanjem 'vs' između određenih jela (npr. 'burger vs. pizza') Google će usporediti ove obroke i detaljno prikazati njihove nutritivne vrijednosti.

Pretraživanje značenja riječi – upisivanjem 'define' ispred određene riječi, Google će prikazati značenje te riječi.

Nakrivite ekran – u Google upišite 'tilt' (bez navodnika) i ekran će se blago nakriviti.

Igrajte Atari Breakout – odaberite pretraživanje slika na Googleu, upišite 'Atari Breakout' (bez navodnika) i uživajte u legendarnoj igri.

Pretraživanje slika – ako vam se neka fotografija čini poznatom i želite saznati više o njoj, kliknite na oznaku fotoaparata u kućici za pretraživanje fotografija na Googleu te upišite web adresu na kojoj se nalazi fotografija ili je uploadajte direktno s vašeg računala, a Google će potražiti slične fotografije.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti