Tajnovita američka svemirska letjelica sprema se na revolucionaran manevar u Zemljinoj orbiti: "To je nevjerojatno važna prekretnica"

Američka svemirska letjelica X-37B prvi će put izvesti zahtjevan manevar u orbiti koji će pomaknuti granice orbitalne kontrole i vojnih svemirskih operacija.

Branimir Vorša | 11.10.2024. / 08:00

X-37B
X-37B (Foto: Afp)

Američke svemirske snage pripremaju svoju tajnu svemirsku letjelicu X-37B za značajnu promjenu orbite pomoću manevara aerokočenja. Riječ je o dijelu sedme javnosti poznate misije takozvanog mini space shuttlea za višekratnu upotrebu, koja je započela u prosincu 2023. godine i koja je već uključivala operaciju u puno višoj orbiti nego što je to ranije pokušavano. Američke svemirske snage otkrile su te planirane manevre te su istaknule njihov inovativni pristup.

X-37B, lansiran raketom SpaceX Falcon Heavy iz svemirskog centra Kennedy na Floridi 28. prosinca 2023., promijenit će svoju orbitu korištenjem aerokočenja. Korištenje manevara aerokočenja - niza prolaza koji koriste otpor Zemljine atmosfere - omogućuje svemirskoj letjelici promjenu orbite uz minimalnu potrošnju goriva, izjavile su američke svemirske snage. Ta je tehnika naširoko korištena u svemirskim letovima, iako je to tek nova primjena za X-37B.

Koji je cilj misije?

Iako je neizvjesno je li X-37B već počeo spuštati svoju orbitu, letjelica mora proći dovoljno blizu Zemlje da stupi u interakciju s atmosferom i izvede navedeni manevar. S obzirom na to da aerokočenje u orbiti uključuje korištenje otpora Zemljine atmosfere za promjenu orbitalnih putanja bez trošenja znatnih količina goriva, to pomaže u upravljanju odlaganjem svemirskih krhotina, ključnom cilju za svemirske misije.

NASA i druge svemirske agencije već dugo koriste aerokočenje za planetarne misije. Američke svemirske snage priznale su da su učile iz desetljeća općenitih lekcija iz lunarnih i marsovih misija, koje su utjecale na planiranje tih najnovijih manevara. Jednom kad manevar aerokočenja bude dovršen, X-37B će nastaviti sa svojim ciljevima testiranja i eksperimentiranja dok se oni ne postignu, a tada će letjelica deorbitirati i izvršiti siguran povratak na Zemlju, dodaje se u priopćenju američkih svemirskih snaga koje prenosi portal The War Zone.

Važna prekretnica

Tajnik svemirskih snaga Frank Kendall pohvalio je u dodatnom priopćenju za medije inovaciju te trenutačne misije. Ta nova i učinkovita serija manevara pokazuje predanost američkih svemirskih snaga postizanju revolucionarnih inovacija dok provode misije nacionalne sigurnosti u svemiru, istaknuo je.

Šef svemirskih operacija general Chance Saltzman također je naglasio važnost te misije. Prvi manevar takve vrste s X-37B nevjerojatno je važna prekretnica za američke svemirske snage jer nastojimo proširiti svoju sposobnost za provođenje misija u toj izazovnoj domeni, rekao je Saltzman.

Otvorena pitanja

Unatoč tvrdnjama američkih svemirskih snaga o novitetu, postoje pitanja o tome jesu li ti manevri doista bez presedana za tajnoviti X-37B. Ta je svemirska letjelica poznata po svojoj visokoj manevarskoj sposobnosti. Bivša ministrica zračnih snaga Heather Wilson poručila je još na Forumu o sigurnosti održanom u Aspenu 2019. godine da ta letjelica može letjeti na nepredvidiv način.

Može napraviti jajoliku orbitu, a kada je blizu Zemlje, onda je dovoljno blizu atmosfere da se okrene u mjestu... Što znači da su naši protivnici ne znaju... gdje će se ona u narednom trenutku pojaviti, rekla je tad Wilson. Njezini su komentari zapravo nagovijestili potencijalne mogućnosti koje je X-37B možda već i tad pokazao.

Wilsonov opis potaknuo je znatiželju o tajnim funkcijama X-37B, uključujući mogućnost korištenja atmosfere za brzo preusmjeravanje njegove orbite. Nastavljaju se nagađanja o mogućnostima te svemirske letjelice, uključujući i to može li zračno kočenje povećati njezinu sposobnost izbjegavanja neprijateljskih napada.

Svemirske snage usredotočuju se na stvaranje protusvemirskih sposobnosti koje nam omogućuju da budemo otporniji, istaknuo je Saltzman još u rujnu govoreći na godišnjoj konferenciji Udruženja američkog ratnog zrakoplovstva i svemirskih snaga (AFA). Međutim, kada su ga zamolili za dodatne detalje, odbio je ih je obrazložiti, piše The War Zone.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti