FOTO NASA snimila neobičan kamen u obliku ljudskog lica na Marsu, možete li ga i vi uočiti?

NASA-in rover Perseverance otkrio je stijenu na Marsu koja neodoljivo podsjeća na ljudsko lice, što je izazvalo novu znatiželju dok rover istražuje drevnu, nekoć vodom bogatu povijest kratera Jezero.

Branimir Vorša | 10.10.2024. / 13:14

Kamen u obliku ljudskog lica na Marsu (lijevo u sredini na slici)
Kamen u obliku ljudskog lica na Marsu (lijevo u sredini na slici) (Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU)

Neobično otkriće na Marsu privuklo je pozornost jer je NASA-in rover Perseverance snimio sliku stijene koja podsjeća na ljudsko lice. Kamen čudnog oblika, koji leži na boku, ima jasne detalje poput očiju, nosa i usta, što mu daje izraz iscrpljenog ljudskog lica.

Navedena je slika snimljena 27. rujna dok je rover istraživao krater Jezero, 45 kilometara široku regiju koja je možda bila ispunjena vodom prije nekoliko milijardi godina. Koristeći kameru Right Mastcam-Z, uređaj od dva megapiksela sličan komercijalnom digitalnom fotoaparatu, Perseverance je snimio detaljnu sliku neobičnog kamena.

Mars i Zemlja, ilustracija Elon Musk planira za dvije godine poslati čak 5 letjelica na Mars, a to je samo zagrijavanje za sljedeći povijesni korak

Taj fenomen kad ljudi vide lica u neživim predmetima naziva se pareidolija, što je uobičajena psihološka iluzija koja čini da nasumični oblici imaju smisla. Zanimljivo, to nije prvi put da je NASA-in rover uočio neobične formacije na površini Marsa. Ranije u listopadu rover je fotografirao prugastu stijenu, nazvanu Freya Castle po vrhu Grand Canyona u SAD-u.

Budući da je Freya Castle labavi kamen koji se jasno razlikuje od temeljne stijene, vjerojatno je stigao onamo s nekog drugog mjesta, objasnili su iz NASA-e. Promjera oko 20 centimetara, neobična tekstura stijene sugerira da je nastala magmatskim ili metamorfnim procesima. Mars, koji je nekoć bio vrlo vulkanski aktivan, možda je stvorio uvjete potrebne za nastanak zebrasto prugaste stijene.

Zebrasti kamen Freya Castle na Marsu Zebrasti kamen Freya Castle na Marsu (Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU)

NASA-ini znanstvenici uzbuđeni su zbog mogućnosti pronalaska još takvih stijena. Nadamo se da će, dok nastavljamo voziti uzbrdo, Perseverance naići na izdanak ove nove vrste stijene kako bi se mogla dobiti detaljnija mjerenja, izjavila je NASA.

Jared Isaacman Milijarder ušao u povijest i opisao svoju avanturu: To je teško i vrlo prijeteće okruženje, nimalo miroljubivo

Perseverance, pokretni laboratorij veličine automobila, istražuje taj prašnjavi krater od veljače 2021. godine. Smatra se da je Jezero nekoć udomilo pravo jezero, točnije prije oko 3,7 milijardi godina, a misija NASA-ina rovera je potraga za drevnim stijenama koje bi mogle ponuditi uvid u ranu povijest Marsa.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti