Tajvanski TSMC planira u američkoj tvornici izrađivati čipove bazirane na novoj tehnologiji

Tajvan dominira u globalnoj proizvodnji čipova koji se koriste u širokoj lepezi proizvoda, od mobitela i automobila do borbenih zrakoplova.

Hina | 21.11.2022. / 11:45

Proizvođač čipova TSMC (Foto: Afp)

 Tajvanski proizvođač čipova TSMC planira u novoj tvornici u SAD-u proizvoditi čipove bazirane na 3-nanometarskoj tehnologiji, izjavio je u ponedjeljak osnivač tvrtke Morris Chang.

Glavni dobavljač Applea Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) gradi u američkoj saveznoj državi Arizoni tvornicu vrijednu 12 milijardi dolara.

Tajvanska kompanija trebala je donijeti odluku hoće li novi pogon biti opremljen za proizvodnju čipova baziranih na 3-nanometarskoj tehnologiji, budući da bi proizvodnja sporijih 5-nanometarskih čipova trebala krenuti prije otvaranja novog pogona.

TSMC Prvi čovjek velikog tajvanskog proizvođača čipova poručio: Ako dođe do rata, svi će biti gubitnici

Čipovi bazirani na novoj, 3-nanometarskoj tehnologiji (N3) traže manje prostora i energije, a brži su i učinkovitiji.

Chang je u razgovoru s novinarima u Taipeiju nakon povratka sa summita APEC-a u Tajlandu rekao da će 3-nanometarsko postrojenje biti smješteno na istoj lokaciji u Arizoni kao i 5-nanometarsko postrojenje.

TSMC trenutno ima plan na području 3-nanometarske tehnologije, ali on još nije završen, rekao je Chang, koji se povukao iz kompanije, ali je i dalje utjecajan.

(Plan) je blizu kraja - (pogon) će biti na istoj lokaciji u Arizoni, ali bit će druga faza (projekta). Petnanometarska tehnologija bit će prva, a 3-nanometarska druga faza, dodao je.

U TSMC-u nisu željeli komentirati tu informaciju.

Tvrtka će svečanost otvaranja proizvodnje u Arizoni održati 6. prosinca.

Slika nije dostupna Odgovor na globalnu nestašicu čipova: TSMC i Sony planiraju izgraditi tvornicu čipova u Japanu

Chang je rekao da će, uz kupce i dobavljače TSMC-a, na svečanosti biti prisutna i američka ministrica trgovine Gina Raimondo. Pozvan je i predsjednik Joe Biden, ali ne zna se hoće li doći, dodao je tajvanski biznismen.

Tajvan dominira u globalnoj proizvodnji čipova koji se koriste u širokoj lepezi proizvoda, od mobitela i automobila do borbenih zrakoplova.

SAD i Europa pokušavaju pak privući proizvodnju milijardama poticaja, napominje Reuters.

Tek se sada shvatilo koliko su čipovi važni, zaključio je Chang.

Puno je ljubomornih ljudi, ljubomornih na izvrsnu tajvansku proizvodnju čipova, rekao je. Puno ljudi također iz raznih razloga, bilo nacionalne sigurnosti ili bilo zarade, želi proizvoditi više čipova u vlastitim zemljama, dodao je.

Na sastancima u APEC-u „puno me zemalja pitalo možemo li doći i proizvoditi čipove", ustvrdio je osnivač tajvanskog diva, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ, napominje Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti