TEDx u Rovinju [VIDEO]

Array

Zimo Zimo Vedrana Legović | 05.11.2010. / 17:21

TEDx u Rovinju [VIDEO]

Što je TEDx? Ovaj jedinstveni međunarodni događaj ima za cilj okupiti kreativce, mislioce i praktičare različitih područja djelovanja iz dijela svijeta u kojem se održava, pružajući platformu za razmjenu “ideja vrijednih širenja” kako bi se stvorio neformalni prostor za druženje i umrežavanje.

TED je godišnji događaj na kojem su vodeći svjetski mislioci i praktičari pozvani govoriti o svojoj najvećoj strasti. 'TED' je skraćenica za Technology, Entertainment, Design (hrv. tehnologija, zabava, dizajn) - tri široka tematska područja koja u međudjelovanju oblikuju našu budućnost. Zapravo, TED je još i širi događaj na kojem se predstavljaju ideje koje su značajne u bilo kojoj disciplini. Sudionici su TED nazivali 'vrhunskim odmaralištem za pamet' i 'četverodnevnim putovanjem u budućnost'. Šarolika publika, među kojima ima direktora, znanstvenika, kreativaca, filantropa - gotovo je jednako toliko izvanredna kao i govornici, među kojima su bili Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck i Bono.

TEDx događaj je kombinacija video snimki predavanja s TED-a (TEDTalks) i prezentacija uživo koja potiče duboke rasprave i međusobno povezivanje i upoznavanje sudionika. Ti lokalni, samostalno organizirani događaji nazvani su TEDx, gdje „x“ u nazivu označava samostalno organiziran TED događaj.

Održavanje TED-a započelo je 1984. u Montereyu u Kaliforniji. Fondacija Sapling koju je osnovao Chris Anderson otkupila je 2001. TED od Richarda Saula Wurmana, njegova utemeljitelja. Posljednjih se godina TED širi pa danas uključuje i međunarodnu konferenciju TEDGlobal; medijske programe, u koje spada objavljivanje TEDTalk video zapisa i TED.com portal; te nagradu TEDPrize.

Za kratku prezentaciju TED-a pogledajte video pod nazivom „A Taste of TED“:

TEDx u Hrvatskoj

TEDxZagreb prvi puta je održan 17. travnja ove godine u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti. Suorganizatori su bili udruga Društvo kreativnog življenja i Muzej suvremene umjetnosti. Na zajedničku temu 'Um širom otvoren', govornici iz zemlje i inozemstva (Nenad Bach, Boris Ljubičić, Davor Pavuna, Marko Rakar, Miroslav Ambruš-Kiš, Milenko Milinković, Tina Lee Odinsky-Zec, i dr.) održali su niz inspirativnih predavanja i tako podijelili svoje ideje, svjedočanstva, nadahnuća i otkrića. Ovo cjelodnevno događanje okupilo je 233 sudionika iz zemlje i inozemstva koji su se družili i upoznavali, te poslušali 14 govornika i pogledali 4 zanimljive TEDTalk video snimke. Uz 18-minutna predavanja, program je uključivao i kratke prezentacije novih tehnologija te kraće nastupe umjetnika.

TEDxHistria 2010. bit će održan u subotu, 20.11.2010. u dvorani Adris u Rovinju, a glavna tema događaja bit će „Fuzija umjesto konfuzije“. Danas (5.11.) je zadnji rok za prijave za ovaj događaj pa ako ste zainteresirani, požurite s prijavama, jer tko god je bio na TEDxZagrebu zna da može očekivati navalu entuzijazma sa svih strana i otkriće da svuda oko nas ima inspirativnih, sposobnih i pametnih ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti