Tehnologija bi mogla smanjiti broj bolesti vezanih uz starost

Izazovi koje pred nas stavlja moderna tehnologija, mogli bi potaknuti mozak da bude zdraviji dulje.

Martina Čizmić | 21.05.2017. / 16:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija je postala neizostavan dio naših života. Možda čak i previše. No, iako neki znanstvenici upozoravaju kako previše tehnologije nije dobro za naše zdravlje, nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je kako bi tehnologija mogla spriječiti starenje i bolesti koje su povezane sa starenjem.

Zanimljivo, zar ne?

Istraživači su tako otkrili kako korištenje tehnologije na pozitivan i značajan način, povećava dotok informacija u mozak i utječe na našu biologiju.

Da pojasnimo. Kad smo izloženi pozitivnoj količini informacija (taman toliko da nas ugodno potiču na razmišljanje i rješavanje problema), naše moždane stanice odnosno neuroni reagiraju aktivirajući mehanizam za "neuronski stresni odgovor". Ukratko, štite neuron od prevelikog stresa i brinu se da je on zdrav i spreman provoditi informacije.

Moderno društvo, s pristupom golemoj količini informacija, stvara takvo opterećenje na naše neurone da dolazi do hormetičkog učinka. To znači da niska doza bilo kakvog stimulansa (u ovom slučaju izazova u obliku novih informacija), može stimulirati organizam na pozitivan način, da se neuroni sami počnu obnavljati te tako rezultirati poboljšanjem zdravlja. No,istraživači upozoravaj i kako preveliko izlaganje istom stimulansu može rezultirati oštećenjima neurona i pojavom staračkih bolesti.

Koristimo li tehnologiju na pozitivan način, tako da stalno pred naš mozak stavljamo nove izazove, dovest ćemo neurone u stalno stanje stresa i potrebe za popravkom i obnovom.

Istraživači ističu kako bi to moglo dovesti i do popravaka oštećenja koja su posljedica starenja te, u konačnici, do usporavanja starenja i sprječavanja bolesti povezanih sa starenjem kao što je demencija i  Alzheimerova bolest.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti