Europa bi trebala određivati ​​cijene tehnoloških minerala neovisno o Kini

Europi treba sustav za određivanje cijena ključnih tehnoloških minerala koji neće ovisiti o Kini, upozorio je čelnik udruge EIT RawMaterials, nadovezujući se na upozorenja europskih startupova da im prevelika ponuda i niske cijene smanjuju zaradu i otežavaju natjecanje.

Hina | 16.07.2024. / 14:29

Kina (Foto: Getty Images)

Europi treba platforma za ključne minerale s mehanizmom za formiranje cijena koje će odražavati ponudu i potražnju u Europi, rekao je u razgovoru za Reuters na marginama prošlotjednog Svjetskog foruma o materijalima u Madridu Bernd Schaefer.

Osnivanje udruge inicirao je Europski institut za inovacije i tehnologiju kako bi pripremio teren za održivu konkurentnost europskog sektora minerala, metala i materijala duž cijelog lanca vrijednosti poticanjem inovacija, obrazovanja i poduzetništva, prema navodima na službenoj web stranici.

Udruga obuhvaća više od 120 partnera i više od 180 suradnika na projektima iz redova industrije, sveučilišta i istraživačkih institucija više od 20 zemalja EU-a, uz regionalne centre za inovacije u Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Švedskoj. 

Kineski električni automobili EU prelomio: Uvode se privremene carine na kineske električne automobile

AliExpress Odbrojeni dani jeftine kupovine na AliExpressu i sličnim kineskim e-trgovinama? Europska komisija povlači potez koji će mnoge razljutiti

Kineske administrativne odluke mogu promijeniti trend u određivanju cijena i poništiti sve pretpostavke na kojima se temelje računice o ulaganjima u sirovine. To se mora promijeniti, poručio je Schaefer.

Predložio je i osnivanje fonda za istraživanje kako bi se potaknulo vađenje tehnoloških minerala u Europi.

Njegova vrijednost ne bi se trebala kretati u rasponu od ciglih nekoliko milijuna eura već bi trebala iznositi milijardu eura. Brojka mora biti velika, naglasio je.

Zakon EU-a o opskrbi ključnim sirovinama stupio je na snagu u svibnju i definira ciljeve u rudarenju, recikliranju i preradi minerala do 2030. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti