EU prelomio: Uvode se privremene carine na kineske električne automobile

EU je donio odluku o privremenim carinama na kineska električna vozila, a to bi se moglo pretvoriti i u konačnu odluku za koji mjesec.

Martina Čizmić | 04.07.2024. / 13:39

Kineski električni automobili
Kineski električni automobili (Foto: Afp)

Nakon što je devet mjeseci raspravljala, istraživala i vagala, Europska unija donijela je odluku o uvođenju "privremene kompenzacijske pristojbe na uvoz baterijskih električnih vozila (BEV)" iz Kine. Kako su pojasnili u objavi za medije, na temelju istrage, Europska Komisija zaključila je da lanac vrijednosti BEV-a u Kini ima koristi od nepravednog subvencioniranja, što uzrokuje potencijalnu ekonomsku štetu proizvođačima BEV-a u EU-u. Istraga je također ispitala vjerojatne posljedice i utjecaj tih mjera na uvoznike, korisnike i potrošače BEV-ova u EU-u.

Ističu kako su se konzultacije s kineskom vladom intenzivirane posljednjih tjedana, nakon razmjene mišljenja između izvršnog potpredsjednika Valdisa Dombrovskisa i kineskog ministra trgovine Wang Wentaoa. Dodaju kako se nastavljaju kontakti na tehničkoj razini s ciljem postizanja rješenja kompatibilnog s WTO-om, koje na odgovarajući način rješava zabrinutosti koje je izrazila Europska unija. 

Kineski električni automobili Šef BMW-a upozorava: EK najavom carina na kineske automobile škodi europskim interesima

Pojedinačne obveze koje se primjenjuju na tri kineska proizvođača u uzorku su:

BYD: 17,4%;
Geely: 19,9%;
SAIĆ: 37,6%.

Drugi proizvođači BEV-a u Kini, koji su surađivali u istrazi, ali nisu bili u uzorku, podliježu ponderiranoj prosječnoj carini od 20,8 %. Carina za ostale tvrtke koje ne surađuju iznosi 37,6%.

U usporedbi sa stopama prethodno objavljenim 12. lipnja 2024., privremene su pristojbe blago prilagođene prema dolje na temelju komentara o točnosti izračuna koje su dostavile zainteresirane strane. 

Ove privremene pristojbe primjenjivat će se od 5. srpnja 2024., u trajanju od najviše četiri mjeseca. Unutar tog vremenskog okvira mora se donijeti konačna odluka o konačnim dužnostima, glasovanjem država članica EU-a. Kada se usvoji, ova bi odluka dužnosti učinila konačnima na razdoblje od pet godina.

Wang Chuanfu Šef BYD-a objasnio situaciju na tržištu automobila: Kinezi su jaki, a zapad je u strahu

Podsjetimo, još je početkom listopada 2023. Komisija službeno pokrenula antisubvencijsko ispitivanje o uvozu kineskih baterijskih električnih vozila za putnike. Prema pravilima, istraga je morala biti zaključena u roku od 13 mjeseci od pokretanja, a konačne mjere uvedene najkasnije 4 mjeseca nakon uvođenja privremeni pristojbi. Privremene kompenzacijske pristojbe osigurane su jamstvom (u obliku koji odlučuje carina u svakoj državi članici) i mogu se naplatiti pod određenim okolnostima samo kada je donesena odluka o uvođenju konačnih pristojbi.

Sad je na državama članicama da glasuju o privremenim mjerama, a nakon Komisijinog predstavljanja konačne odluke i o konačnim mjerama. To glasovanje o konačnim mjerama imat će obvezujuć učinak, a tako izglasane mjere bit će na snazi barem pet godina. 

Kineski električni automobili Kineske autokompanije traže odgovor na europsku prijetnju carinama

Zanimljivo, iz Komisije su istaknuli kako nakon potkrijepljenog zahtjeva, jedan proizvođač BEV-a u Kini – Tesla – može dobiti individualno izračunatu stopu carine u konačnoj fazi. No, nisu naveli koliko bi ta stopa eventualno iznosila.

Bilo koje drugo poduzeće koje proizvodi u Kini koje nije odabrano u konačnom uzorku, a želi da se ispita njegova posebna situacija, može zatražiti ubrzani pregled, u skladu s osnovnom antisubvencijskom uredbom, odmah nakon uvođenja konačnih mjera. Rok za zaključenje takve revizije je 9 mjeseci od njezina zahtjeva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti