Mobilni operatori u Hrvatskoj zasad nemaju problema

Veliki kvar u petak je izazvao je probleme aviokompanijama, bankama, telekomunikacijskim tvrtkama, medijskim kućama i drugima na najmanje četiri kontinenta.

Hina | 19.07.2024. / 12:43

Pametni telefon, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Iz Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) istaknuli su za Hinu da u petak prije podne nisu od operatora koji su pod njihovom nadležnošću dobili nikakvu obavijest o problemima zbog globalnog kibernetičkog incidenta.

HAKOM je nacionalna regulatorna agencija, u čijoj su nadležnosti uz ostale telekom operateri.

Veliki kvar u petak je izazvao je probleme aviokompanijama, bankama, telekomunikacijskim tvrtkama, medijskim kućama i drugima na najmanje četiri kontinenta.

Velike američke aviokompanije poput American Airlinesa, Delte i United Airlinesa otkazale su letove, a o problemima su izvijestile i amsterdamska zračna luka Schiphol, jedna od najprometnijih u Europi, kao i aerodromi u Berlinu, Pragu, Edinburghu i Španjolskoj. 

Hrvatska kontrola zračne plovidbe poslala je prije podne priopćenje kako ima poteškoća s administrativnim računalnim sustavom uzrokovanim globalnim problemom s antivirusnim softverom.

IT problemi, ilustracija Globalni IT problemi osjećaju se i u Hrvatskoj: Sigurnosna kompanija napravila je samo jednu grešku, a onda je počeo kaos!

Alen Delić, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti Sigurnosni stručnjak objasnio: Evo kako je samo jedna greška u ažuriranju izazvala velike probleme diljem svijeta

Iza velikog tehnološkog kvara koji je pogodio tvrtke i sustave diljem svijeta ne stoji hakerski napad već je krivac navodno tvrtka za kibernetsku sigurnost CrowdStrike. 

Državni tajnik za digitalizaciju Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić istaknuo je za  Jutarnji list  kako je Hrvatska pošteđena globalnog IT kvara zbog kojega se diljem svijeta otkazuju letovi, ne mogu provesti bankovni transferi, emitirati televizijski programi i drugo.

Problemi sa Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom RH (CEZIH) po njemu nemaju veze s problemima u Microsoftu, nego je posrijedi sasvim drugi, lokalni problem.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti