Kineski robotski 'pas vodič' koristi umjetnu inteligenciju, prepoznaje glas i ima čak šest nogu

U Kini postoji svega nešto više od 400 pasa vodiča za gotovo 20 milijuna slijepih osoba, kazao je Gao.

Hina | 01.07.2024. / 12:32

Pas vodič, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ima manje krzna od tradicionalnog pratioca, no šesteronogi kineski robot "pas vodič" jednog bi dana mogao pomagati slabovidnim osobama da žive neovisnije, prema timu zaduženom za njegov razvoj u Šangaju.

Robotski pas, koji se trenutno testira na terenu, kreće se svojom okolinom s pomoću kamera i senzora, a može raspoznavati i svjetla semafora, što tradicionalni psi vodiči ne mogu.

Velik je otprilike kao engleski buldog, no nešto je širi, a može slušanjem i govorom komunicirati sa slabovidnom osobom te koristi tehnologiju umjetne inteligencije za prepoznavanje glasa, planiranje ruta i razlikovanje semaforskih svjetala. Ima šest nogu za koje su istraživači rekli da mu pomažu pri glatkom hodu s maksimalnom stabilnošću.

Kada se podignu tri noge, i dalje postoje tri noge (na tlu) poput tronožnog stalka za kameru. To je najstabilniji oblik, rekao je profesor Gao Feng, šef istraživačkog tima sa šangajskog sveučilišta Jiao Tong.

Pas vodič, ilustracija Razvili alternativu psima vodičima: Treba mu tek desetak sati obuke

Supružnici Li Fei (41) i Zhu Sibin (42) neke su od slabovidnih osoba koje pomažu istraživačkom timu da testira robota zapovijedima na kineskom jeziku.

Li je potpuno slijepa, a Zhu vidi samo malo te u pravilu koristi štap kako bi se kretao.

Ako ovaj robotski pas vodič dođe na tržište i budem li ga mogla koristiti, to će u najmanju ruku riješiti neke od mojih problema vezanih za samostalno putovanje. Naprimjer, ako (sada) želim otići na posao, u bolnicu ili trgovinu, ne mogu izaći sama, već me mora pratiti obitelj ili volonteri, rekla je Li.

Robotski psi vodiči se razvijaju i u drugim zemljama, uključujući Australiju i Veliku Britaniju, no Kina ima drastičan nedostatak tradicionalnih pasa vodiča.

U Kini postoji svega nešto više od 400 pasa vodiča za gotovo 20 milijuna slijepih osoba, kazao je Gao.

Kućni ljubimci i psi pomagači su relativno novi koncepti u zemlji, što znači da mnoga radna mjesta, restorani i drugi javni prostori ne dopuštaju ulazak tradicionalnih pomagača poput labradora.

Robo-pas Astro Zbog ovog robota odustajemo od ideje o mehaničkim kućnim ljubimcima

Za razliku od tih pasa, kojih će broj uvijek biti ograničen zbog prirodnih ograničenja u uzgoju i intenzivne obuke koja je potrebna, Gao je rekao da se proizvodnja robotskih pasa vodiča može povećati, a naročito u velikom industrijskom središtu kao što je Kina.

To je slično kao kod automobila. Mogu ih masovno proizvoditi na isti način kao i automobile, što će ih učiniti pristupačnijima. Mislim da bi ovo moglo biti veoma veliko tržište jer ima možda desetaka milijuna ljudi u svijetu kojima trebaju psi vodiči, kazao je Gao.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti