Njemačka industrija robota očekuje znatno slabiju godinu

Prihod njemačkih proizvođača robota gotovo će stagnirati u ovoj godini zbog slabe domaće potražnje, pokazale su procjene udruge strojarske industrije VDMA.

Hina | 18.06.2024. / 12:13

DeepMindov robot (Foto: DeepMind)

Prihod će u ovoj godini porasti za dva posto i vjerojatno dosegnuti 16,5 milijardi eura, izračunali su u VDMA.

U 2023. poskočio je za 13 posto.

Sektor robotike i automatizacije stagnira zbog slabe domaće potražnje, rekao je voditelj VDMA-e Frank Konrad.

Elon Musk “Patološki optimist” Musk otvara potpuno novu stranicu u Tesli: Najavio je nešto nevjerojatno

Nesigurni klijenti suzdržani su u ulaganjima, dodaje Konrad, upozorivši da njemačko gospodarstvo treba bolje okvirne uvjete da bi aktivnost ponovo porasla.

Proizvođači robota bilježe rast u ovoj godini samo na inozemnim tržištima, uz skok narudžbi u prva četiri mjeseca za 21 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Sektor očekuje žešću konkurenciju u budućnosti zbog izglednog pojačanog angažmana kineskih tvrtki u Europi, procjenjuje udruga.

Kina se u industrijskoj automatizaciji gotovo izjednačila s Japanom i Njemačkom i danas broji 392 robota na 10 tisuća radnika, citira VDMA podatke Međunarodne udruge za robotiku (IFR). Njemačka ima 415, a Japan 397, napominju.

Gideonovi autonomni roboti Gideonovi AI autonomni roboti "jurcat će" skladištima jedne od najpoznatijih IT tvrtki u svijetu

Peking istodobno ciljano podupire domaću industriju robota u sklopu petogodišnjeg plana, a kineske tvrtke paralelno šire prodajne i marketinške strukture u Njemačkoj i u cijeloj EU kako bi ublažile posljedice kinesko-američkih trgovinskih sukoba. 

Da bi bila konkurentnija, proizvodnja u Njemačkoj treba pouzdanu osnovu za ulaganja i nove impulse, upozorio je šef VDMA.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti