Tehnološka rješenja na EURO-u: Evo za koje će se situacije koristiti VAR

Brojna tehnološka rješenja razvijena su i implementirana s jednim glavnim ciljem - da se nogometaši i gledatelji mogu fokusirati samo na igru i uživanje u nogometu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2024. / 09:08

VAR soba (Foto: UEFA)

Tehnologija je tijekom godina postala važan dio sportskih natjecanja. Od tenisa preko košarke do nogometa, koriste se različita tehnološka rješenja kako bi se poboljšala točnost donošenja odluka, ispravili sudački previdi te riješile različite nedoumice - npr. je li igrač bio u zaleđu, je li bilo igranja rukom i slično.

Modrić i Dalić Kako će proći Hrvatska na Euru, tko će biti najbolji igrač i strijelac? Evo što kaže AI

Tehnologija će biti i važan dio nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva koje sutra počinje u Njemačkoj. Ona ne obuhvaća samo npr. VAR, na koji smo navikli i u klupskim nogometnim natjecanjima, već su tehnološka rješenja implementirana i u samu loptu. O Adidasovoj službenoj lopti za EURO 24 već smo pisali i sve detalje o FUSSBALLLIEBE pročitajte ovdje, a možemo se samo nadati da će zahvaljujući senzorima i tehnologiji implementiranim u nju sudačke pogreške svesti na minimum.

FUSSBALLLIEBE (Foto: Adidas)

Centralno mjesto svih tehnoloških operacija za ovogodišnji EURO jest UEFA-in tehnološko-nogometni hub FTECH u Leipzigu gdje će u četiri posebne sobe (VOR - video operation rooms) biti smješteni videooperatori i suci za VAR. Ovdje će se prikupljati i analizirati svi podaci dobiveni od raznih tehnoloških rješenja - od kamera na gol-crti do povezane lopte.

VAR

Kada je u pitanju tehnologija na EURO-u, gotovo je sigurno da će se najviše pričati o VAR-u. Iako su mnogi kritični prema VAR-u iz različitih razloga - od činjenica da niti ova tehnologija nije savršena pa do komentara kako je dehumanizirala nogomet (jer griješiti je ljudski, osim kad su te pogreške na račun naše ekipe i reprezentacije), zahvaljujući toj tehnologiji ispravljene su brojne sudačke greške u prošlosti. Za VAR će biti zaduženo više osoba - dva pomoćna suca za video asistenciju te tri video operatora.

Što se tiče uporabe VAR-a, on će se aktivirati u četiri slučaja - gola, incidenata u kaznenom prostoru, crvenog kartona i u slučaju zamjene identiteta. Ekipa iz VAR sobe pregledavat će sve sporne situacije, no kako napominju iz UEFA-e, reagirat će samo u slučaju jasnih i očitih grešaka. U takvim situacijama, obavijestit će suca koji će ići u provjeru situacije, no konačna odluka je uvijek njegova. Iznimka su npr. odluke vezane uz zaleđa i prekršaje koji su na rubu kaznenog prostora - u tim situacijama nema potrebe za nekakvim slobodnim sudačkim prosudbama jer je situacija sasvim jasna pa će VAR samo obavijestiti suca o odluci.

Još jedna tehnologija koja bi trebala ubrzati i osigurati donošenje ispravnih odluka jest poluautomatizirana tehnologija zaleđa (SAOT). Ona je povezana s Adidasovom loptom koja će se koristiti na EURO-u, a bazirana je na kamerama postavljenim oko stadiona koje prate 29 različitih točaka na svakom igraču. Ova tehnologija automatski prepoznaje kontakt igrača s loptom i pomaže u bržem donošenju odluka po pitanju zaleđa.

Gledanje streaming servisa, ilustracija Prljava igra: Milijuni Europljana gledaju ilegalne prijenose sportskih događanja

Tehnologija koja nam je dobro poznata i već je dugo godina prisutna na terenima jest GLT, odnosno goal-line technology. Za svaki gol koristi se čak sedam kamera, koje zajedno s posebnim softverom prate kretanje lopte unutar područja gola. Ova tehnologija može unutar jedne sekunde prepoznati je li lopta prešla gol-crtu, o čemu odmah obavještava suce vizualnim signalima i vibracijama na satu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti