Tehnološki svijet potrest će nove tužbe – Samsung želi zabraniti prodaju iPhonea 5!

Tehnološki svijet s nestrpljenjem iščekuje novu generaciju iPhonea. Apple pomno priprema predstavljanje 'petice'

Zimo Zimo Ivan Klarić | 20.09.2011. / 08:50

Tehnološki svijet potrest će nove tužbe – Samsung želi zabraniti prodaju iPhonea 5!

Tehnološki svijet s nestrpljenjem iščekuje novu generaciju iPhonea. Apple pomno priprema predstavljanje 'petice', zaljubljenici u njegove proizvode prikupljaju financijska sredstva za kupnju novog modela, a konkurencija priprema tužbe. Samsung želi zabraniti prodaju iPhonea 5 u Koreji.

Predstavljanje nove generacije Appleovog iPhonea svijetom će odjeknuti u sekundi. Taj događaj s nestrpljenjem iščekuju milijuni zaljubljenika u proizvode najvrjednijeg svjetskog branda, a pratit će ga gotovo svi svjetski mediji. Appleov iPhone 5, iako još nije predstavljen svijetu, mnogi već nazivaju gadgetom godine. Zna to i konkurencija!

Samsung, inače Appleov najveći i najvažniji dobavljač, pokušati će zabraniti prodaju iPhonea 5 u Koreji, prenio je Korejski medij Times, pozivajući se na neimenovane izvore iz industrije. U Samsungu smatraju kako iPhonea 'petica' jednostavno nije mogla biti izrađena bez korištenja njihovih, patentnih tehnologija.

Apple i Samsung, kao i većina tehnoloških divova, imaju svoju povijest pred sudom. Trenutno su otvorena 23 sudska slučaja u Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Koreji i SAD-u. U travnju je Apple tužio Samsung ističući kako je cijela linija Galaxy modela kopija njihovog jedinstvenog dizajna. Na određenim tržištima, uključujući Nizozemsku i Australiju Apple je uspio zabraniti prodaju Samsungovog Galaxy Taba, kao i pojedinih Galaxy S modela.

- Kopirali su nam čak i pakiranja – poručio je u lipnju Appleov glasnogovornik.

Iako je Apple trenutno u prednosti kada je riječ o sudskim sporovima, jer je nanio Samsungu više 'štete', uspije li korejski div zabraniti prodaju iPhonea 5 u svojoj matičnoj zemlji Appleu će biti nanesen značajan udarac.

Ogromne, milijarde dolara teške tužbe postale su potpuno normalna događanja u tehnološkom svijetu. Apple za sada uspješno vodi bitke pred sudovima, što mu zasigurno olakšava i događaj s kraja lipnja 2011. godine.

Četiri godine nakon plasmana prvog iPhonea i podnošenja zahtjeva za patentiranje ekrana osjetljivog na dodir kao ulaznog sučelja uređaja, kompanija je postala vlasnik prava za računalno implementiranu metodu za korištenje prijenosnih višenamjenskih uređaja s ekranom osjetljivim na dodir, ili za gotovo sve smartphone koji su na tržište izašli nakon iPhonea.

Apple taj patent vrlo vješto koristi pri nagodbama u obrani od kompanija koje su ga tužile za povredu intelektualnog vlasništva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti