Teška godina za 'gadget budućnosti'

Googleove naočale neki su novinari prozvali revolucionarnim gadgetom budućnosti, no mnogi ovaj uređaj danas doživljavaju kao preskupu igračku i alat za kršenje privatnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.12.2014. / 11:07

Teška godina za 'gadget budućnosti'

Googleove pametne naočale mnogi su novinari i analitičari proglasili revolucionarnim gadgetom budućnosti na kojem ćemo za nekoliko godina moći obavljati većinu stvari za koje danas koristimo pametne telefone. Iz Googlea su tako zamislili da u budućnosti, umjesto da korisnici stalno vade telefone iz džepa za provjeravanje mailova, tvitova ili noviteta na Facebooku, sve će informacije imati na Googleovim naočalama, a ovaj će se gadget moći koristiti i za jednostavniju navigaciju, kao i za fotografiranje i snimanje videozapisa.

No, umjesto da se s vremenom interes za Google Glassom povećava, on se tijekom ove godine smanjio, a na CNBC-u kažu da je pred ovom kompanijom i njihovim gadgetom još izazovnija godina. Brojni su razlozi koji su doveli do ovakve situacije i smanjenjem interesa poput nedostupnosti na masovnom tržištu i velike cijene, ali i činjenice što su ove naočale mnogima postale još jedan način ugrožavanja privatnosti (npr. u San Franciscu u nekim je kafićima zabranjeno njihovo korištenje zbog straha da će vlasnici naočala snimati druge posjetitelje bez njihova znanja) te simbol tehnološke elite koja si takve naočale može priuštiti. Također, još jedna važna stvar u kojoj Googleovci nisu uspjeli jest privlačenje programera koji razvijaju aplikacije za njihove naočale. Tako je trenutno dostupno stotinjak aplikacija za Google Glass te su neke velike kompanije poput Twittera odustale od razvoja aplikacija za ovaj gadget, a prema informacijama Reutersa čak 9 od 16 programera koje su kontaktirali, također su odustali od daljnjeg razvoja aplikacija za Google Glass, pri čemu su kao glavni razlog naveli činjenicu da nitko ne kupuje ove naočale.

Također, kolika je potražnja za Googleovim naočalama govori i podatak da se na eBayu prodaju u pola cijene. Iako se u Googleu nadaju da će se sa smanjenjem cijene i poboljšanjem nekih opcija (poput prekratkog trajanja baterije) povećati interes korisnika za ovim uređajem, što bi moglo natjerati programere na razvoj većeg broja aplikacija, analitičari tehnološkog tržišta uvjereni su da će, kada je u pitanju tzv. nosiva tehnologija, sljedeću godinu obilježiti jedan drugi gadget – Appleov pametni sat.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti