"Tesla milijunaši": Na krilima rasta cijene dionice, obogatili su se brojni zaposlenici kompanije

Jedna od beneficija Tesle jest što zaposlenici dobivaju dio plaće u dionicama, a s obzirom na veliki porast cijene dionica, porastao je broj milijunaša u kompaniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.07.2020. / 13:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom listopada prošle godine, cijena Tesline dionice kretala se oko 250 dolara, a uskoro je krenuo veliki uspon kakvom se čak niti optimist poput Elona Muska nije nadao i koji nije zaustavila niti pandemija koja je paralizirala svjetsko gospodarstvo. Danas cijena jedne dionice iznosi više od 1300 dolara, dakle u 10-ak mjeseci narasla je više od tisuću dolara te tržišna vrijednost kompanije sada iznosi više od 250 milijardi dolara.

Slika nije dostupna Službeno potvrđeno: Tesla ima prvi električni automobil na svijetu s dometom od 650 kilometara

Takav streloviti rast vrijednosti oduševio je investitore, ali i zaposlenike kompanije jer, kako navode na Electreku, Tesla nudi i kompenzacijske pakete koji uključuju i dionice za sve zaposlenike unutar organizacije, što je rijetkost u automobilskoj industriji. Zahvaljujući tome, brojni zaposlenici postali su "Tesla milijunaši" i u kratko su se vrijeme obogatili. Milijunašima (ili multimilijunašima) tako su postali direktori, menadžeri i druge osobe na višim pozicijama, dok se porast vrijednosti koje imaju u dionica osobe na nižim pozicijama može mjeriti u desecima ili stotinama tisućama dolara.

Najviše je profitirao najveći dioničar, Elon Musk, ali i njegov brat Kimbal koji se nalazi u Teslinom odboru i koji je zahvaljujući uspjehu kompanije sada težak oko 175 milijuna dolara.

Slika nije dostupna Nakon što je u medijima objavljen Muskov mail zaposlenicima, cijena dionice Tesle premašila je 1000 dolara

Među novim bogatašima, na Electreku spominju i Zacharyja Kirkhorna koji je, s 35 godina, jedan od najmlađih financijskih direktora u velikim kompanijama. Njegov uspon u financijskom odjelu kompanije trajao je desetak godina, tijekom kojih je nagrađen dionicama koje danas vrijede više od 16 milijuna dolara.

Tesla je trenutačno najvrjednija automobilska kompanija na svijetu, a kako u budućnosti na tržište stižu novi modeli njihovih vozila - prvi električni kamion te Cybertruck, potencijal za daljnji rast iznimno je velik.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti