Tesla nema problem s nekontroliranim ubrzanjem, već su vozači, umjesto kočnice, pritiskali papučicu gasa

Ono što je Musk otpočetka govorio - da Tesla nema problema s nekontroliranim ubrzanjem, sada je dobilo i službenu potvrdu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.01.2021. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekog vremena Tesla se našla na udaru kritika zbog navodnog problema s nekontroliranim ubrzanjem njihovih automobila. Vozači su tvrdili da bi njihovo vozilo samo ubrzalo, bez da su oni stisnuli papučicu gasa te je zbog tog potencijalno vrlo opasnog problema 127 osoba potpisalo peticiju koju je Nacionalna uprava za sigurnost prometa (NHTSA) u SAD-u odlučila istražiti.

Slika nije dostupna Pogledajte timelapse video u kojem Teslin Model 3 (gotovo) u potpunosti samostalno vozi preko 600 kilometara

Puno prije službenih rezultata istrage Elon Musk, na temelju podataka prikupljenih iz automobila, tvrdio je kako nema nikakvih problema s Teslinim vozilima te da niti u jednom slučaju automobili nisu sami ubrzali. Tada se obrušio ne špekulante na burzi koji se klade na pad cijena dionice Tesle. Plasiranjem priča u javnosti o nepouzdanosti Teslinih vozila te podizanjem tužbe, špekulanti su očekivali da će cijena dionice pasti, a oni će na tome zaraditi. Dovoljno je pogledati kako danas stoji dionica Tesle (čija se tržišna vrijednost sve više približava cifri od nevjerojatnih bilijun dolara) i zaključiti da špekulanti nisu dobro prošli.

Da je Musk bio u pravu što se tiče tvrdnji da nema nikakvih problema s Teslinim vozilima pokazali su i službeno objavljeni rezultati istrage. U svakom slučaju u kojem je prijavljeno nekontrolirano ubrzanje, problem je bio u tome što su vozači, vjerovali ili ne, umjesto kočnice, stisnuli gas, objavili su na Electreku. U službenim rezultatima istrage navodi se kako nema dokaza da su vozila sama ubrzavala te je teorija o potencijalnom elektroničkom uzroku spomenutih problema bazirana na netočnim pretpostavkama o dizajnu sustava i podacima iz vozila.

Slika nije dostupna Najbogatiji čovjek na svijetu: Analitičar tvrdi da bi bogatstvo Elona Muska moglo doseći nevjerojatnih bilijun dolara

Istraga i ove, pokazalo se, lažne informacije, nisu utjecale na poslovanje Tesle koja je, usprkos pandemiji i svim problemima vezanim uz koronakrizu, ostvarila rekordne brojke, a jasno je kako se i u ovoj godini očekuje povećanje proizvodnje i prodaje Muskovih električnih automobila.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti