Tesla obara rekorde: Vrijednost Muskove kompanije uskoro bi mogla premašiti bilijun dolara

Kada se svijet počeo masovno zatvarati, negdje oko 20. ožujka prošle godine, cijena jedne dionice Tesle iznosila je oko 85 dolara, a jučer je premašila 900 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2021. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U vrijeme kada se zbog pandemije počeo zatvarati skoro pa cijeli svijet, što je bilo negdje polovicom ili u drugoj polovici ožujka 2020. godine, cijena jedne dionice Tesle iznosila je oko 85 dolara. Ono što je uslijedilo nakon toga vjerojatno je iznenadilo i najveće optimiste Muskove kompanije. Rast koji je, usprkos pandemiji, lockdownu i općenitoj nesigurnosti koja je vladala u proteklih malo više od godinu i pol, Tesla ostvarila više je nego impresivan.

Slika nije dostupna Tehnološke tvrtke "vladaju": Top 5 najboljih i najvrjednijih globalnih brandova dolazi iz IT sektora

Tako je, prilikom jučerašnjeg zatvaranja burze, cijena jedne dionice iznosila više od 900 dolara, dok je tržišna vrijednost premašila nevjerojatnih 900 milijardi dolara. Ako Tesla nastavi s ovakvim rastom, čini se da nismo daleko od toga da njena vrijednost premaši bilijun dolara. Time bi Musk i Tesla ušli u odabrano društvo kompanija čija je vrijednost već sada veća od bilijun - Applea i Microsofta koji su već premašili cifru od dva bilijuna te Amazona i Alphabeta.

Koliko je Tesla teška, govori i podatak Electreka prema kojem je njena vrijednost veća od zajedničke vrijednosti barem polovice kompanija s automobilskog tržišta.

Razlozi za konstantnim povećanjem vrijednosti leže u velikoj potražnji za njihovim automobilima, povećanju prodajne marže, kao i činjenici da su, zaključno s posljednjim kvartalom, u roku od jedne godine uspjeli proizvesti milijun automobila.

Iako je situaciju na burzi, pogotovo u svjetlu brojnih problema u koje je zapala globalna ekonomija - od nestašice čipova preko poremećenog lanca opskrbe do velike inflacije, teško prognozirati, za očekivati je da će vrijednost Tesle rasti i dalje.

Do koje cifre, teško je reći, no jedan mail poslan zaposlenicima Tesle prošli mjesec otkrio je Muskova razmišljanja o budućnosti kompanije i rastu njene vrijednosti. Prema njemu, a uz uvjet da menadžment i zaposlenici naprave dobar posao tijekom sljedećih godina (konkretno govorio je o 2025.) vrijednost jedne dionice Tesle mogla bi iznositi čak 3000 dolara.

Slika nije dostupna Gost iznenađenja na konferenciji VW-a: Savjete o uspjehu podijelio im veliki konkurent

Taj stav i predviđanje rasta cijene dionice pokazuje njegovu promjenu u razmišljanju u odnosu na razdoblje od prije dvije godine (kada je cijena dionice bila puno niža) jer je tada zaposlenicima poručio da ignoriraju cijene dionica jer one samo predstavljaju distrakciju svima u kompaniji.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti