Tesla unosi nemir i u energetski sektor: Zbog svog posebnog softvera i načina rada mogli bi promijeniti pravila igre na tržištu

Neki proizvođači električne energije priznali su da pomno promatraju što radi energetski odjel Tesle, Tesla Energy. Kažu, na kojem god tržištu da se pojavi, Tesla uvodi velike promjene.

Branimir Vorša | 26.08.2021. / 10:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Baš kao što su Elon Musk i Tesla unijeli nervozu u industriju automobila i natjerali tradicionalne proizvođače na uvođenje promjena, čini se kako bi isto mogli učiniti i na tržištu električne energije. Naime, posljednjih godina Tesla, uz automobile, na nekim tržištima nudi i električnu energiju proizvedenu pomoću solarnih panelia i virtualnih Powerwall elektrana.

Elon Musk predstavio Tesla Powerwall, bateriju koja će promijeniti svijet Elon Musk predstavio Tesla Powerwall, bateriju koja će promijeniti svijet

Iako su trenutno električni automobili u fokusu Tesle, u budućnosti bi veću ulogu mogao igrati njen energetski odjel, Tesla Energy, koji bi funkcionirao kao globalni pružatelj usluga distribucije električne energije, a koji bi čak mogao nadmašiti i Teslino poslovanje u autoindustriji.

Teslin energetski sektor, financijski gledano, još uvijek predstavlja tek djelić onoga što zarađuju prodajom električnih automobila, a na širem energetskom tržištu, Tesla Energy je zapravo mali igrač.

Ipak, kad god se Tesla pojavi na nekom novom tržištu, to se itekako primjeti. Teslinu pojavu na energetskom tržištu tako primjećuju i ozbiljno shvaćaju njemačke energetske kompanije.

Slika nije dostupna Futurističko e-Drvo za ekološku Wi-Fi oazu

Shvaćamo Teslu vrlo ozbiljno i pomno pratimo što smjeraju, istaknuli su iz jedne velike njemačke energetske kompanije za Handelsblatt.

Bez otkrivanja imena, Handelsblatt citira i još jednu veliku njemačku energetsku kompaniju koju posebno brine Teslinplatforma i program Autobidder.

Baš kao što je Tesla promijenila pravila igre u autoindustriji, vjerujemo da će poremetiti i energetsko tržište, priznao je neimenovani predstavnik kompanije.

Što je zapravo Autobidder?

Autobidder je platforma za trgovanje i kontrolu energetskom imovinom, poput Teslinih Powerpackova, Powerwallova i Megapackova, optimizirana putem strojnog učenja za bolje korištenje i izravno monetiziranje te imovine.

Autobidder trenutno upravlja s oko 1,2 gigavata prostora za pohranu energije.

Njemački stručnjak za energetsko tržište Klaus Kreutzer nazvao je Teslin ulazak na energetsko tržište - značajnim.

Solarne ploče - 1 Počinje najveći projekt solarizacije Hrvatske, vrijedan gotovo dva milijuna eura: "Ciljamo na sve koji imaju krovove koji nisu zasjenjeni"

Solarna elektrana (Foto: Thinkstock) Otkriće koje je zapanjilo znanstvenike: Proizveli materijal koji stvara i do tisuću puta više energije u solarnim ćelijama

Ako ta kompanija počne sastavljati velike pakete, postat će ozbiljan igrač na tržištu električne energije. Uobičajeni opskrbljivači više ne mogu doći do potrošača koji su dugo povezani s Teslom. Već i sam brend dovoljno privlači potrošače, smatra Kreutzer.

Tesla zasad svoj energetski plan nudi na jugu Njemačke, no on se može brzo proširiti i na ostatak zemlje. Očekuje se da bi, već za nekoliko godina, Tesla svoje solarne krovove mogla prodavati i na europskom tržištu.

Izvor: Electrek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti