Elon Musk predstavio Tesla Powerwall, bateriju koja će promijeniti svijet

Teslin osnivač Elon Musk predstavio je Tesla Energy, kompanijin novi ambiziozni projekt koji će doprinijeti u napajanju cijelog svijeta električnom...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 01.05.2015. / 08:54

Elon Musk predstavio Tesla Powerwall, bateriju koja će promijeniti svijet

Teslin osnivač Elon Musk predstavio je Tesla Energy, kompanijin novi ambiziozni projekt koji će doprinijeti u napajanju cijelog svijeta električnom energijom. Kao što se i ranije nagađalo, zapravo se radi o bateriji namijenjenoj kućnoj upotrebi koja zapravo ima cilj osloboditi potrošače ovisnosti o ostatku mreže.

Proizvod dolazi pod jednostavnim nazivom Powerwall, a na tržište stiže već za nekoliko mjeseci. Cijena će mu biti oko 3500 američkih dolara što objašnjavaju dugi vijek trajanja i fenomenalne karakteristike, a tu je također i veća verzija iste baterije koja dolazi pod nazivom Powerpack. 

Naš krajnji cilj je fundamentalno promijeniti način na koji svijet koristi električnu energiju.

 

Možda zvuči ludo, no želimo promijeniti cijelu infrastrukturu distribucije električne energije i smanjiti ovisnost tržišta o ugljiku, rekao je Musk na press konferenciji nakon samog predstavljanja u Tesla Design Centru. 

Također je rekao kako je Powerwall u potpunosti siguran i sve što trebamo je 20 milijuna Powerwall baterija kako bi zadovoljili svjetsku potrebu za električnom energijom, a osvrnuo se i na siromašne zemlje u kojima ne postoji razvijena infrastruktura pa će Powerwall biti idealno rješenje za napajanje takvih država i gradova. Baterija stiže u dvije verzije, onu od 7kWh i onu od 10kWh, a maksimalna snaga pod kojom može biti duže vrijeme opterećena je 2kW, dok je vršna 3kW. Tu je i garancija od 10 godina kao i mogućnost povezivanja s još jednim Powerwallom radi povećanja kapaciteta.

Što se tiče dizajna, dimenzije uređaja su otprilike 90 cm x 120 cm x 15 cm pa bi trebao stati unutar svake električne trafostanice, no prvobitna namjena je kućna, kaže Musk. Powerwall će biti potrebno povezati na Internet kako bi se mogla stvoriti mapa lokalnih “pametnih mreža” koja će u svakom slučaju imati veliku ulogu u razvijanju manjih Powerwall zajednica neovisnih o ostatku mreže.

Musk ima udio u kalifornijskoj tvrtki koja se bavi solarnom energijom Solar City, a u suradnji s partnerskim tvrtkama Treehouse, Solar Edge i Green Mountain Power dogovoreno je kako će one zakupiti dio proizvodnje kako korisnici neće u početku morati plaćati puni iznos cijene. 

Powerwall također stiže i u Njemačku krajem godine, izjavio je Musk na press konferenciji. 

Elon Musk predstavio Tesla Powerwall, bateriju koja će promijeniti svijet

Foto: TheVerge/Mashable

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti