Teslina vozila "naoružana" kamerama i vrhunskim senzorima skeniraju gradove po Velikoj Britaniji, evo zašto

Modificirana Teslina vozila skeniraju gradove u Velikoj Britaniji, pružajući detaljan uvid u stanje građevina kako bi se ubrzale energetski učinkovite preinake i poboljšalo planiranje održivosti diljem zemlje.

Branimir Vorša | 09.07.2024. / 12:22

Specijalizirano Teslino vozilo
Specijalizirano Teslino vozilo (Foto: New Scientist/Youtube)

U revolucionarnoj inicijativi koja se provodi u gradovima Velike Britanije, prepoznatljiva Teslina vozila koja podsjećaju na Google Street View automobile opremljena su ne samo kamerama, već i vrhunskim senzorima. Ta vozila, dio projekta vrijednog 4 milijuna funti, koji podupire britanska vlada i vodi tvrtka xRI, skeniraju ulice kako bi procijenili stanje zgrada do neviđenih detalja.

Stvaranje sveobuhvatnog digitalnog repozitorija građevinskih uvjeta

Od ožujka do svibnja navedena specijalna Teslina vozila, opremljena takozvanim sustavom skeniranja izgrađenog okruženja (BESS), lutala su Londonom, Liverpoolom, Cardiffom, Glasgowom, Manchesterom, Leedsom i Južnim Yorkshireom, bilježeći podatke o dimenzijama, gubicima topline, materijalima i propadanju milijuna zgrada. Ti podaci, u kombinaciji s toplinskim slikama iz bespilotnih letjelica i zrakoplova, imaju za cilj stvoriti sveobuhvatan digitalni repozitorij građevinskih uvjeta u Velikoj Britaniji.

Cilj je pomoći stambenim udrugama, vijećima i drugim vlasnicima nekretnina da brzo planiraju projekte rekonstrukcije na stotinama nekretnina odjednom, objašnjava Ahsan Khan iz xRI-ja.

Problem starih i energetski neučinkovitih zgrada

Zgrade čine značajan dio emisija ugljika u Velikoj Britaniji, prvenstveno zbog plinskog grijanja. Mnoge su kuće stare i neučinkovite, zbog čega je njihova sveobuhvatna adaptacija bitna, ali izazovna zbog različite starosti i uvjeta zgrada.

Mi smo kao nacija u škripcu, jer ne znamo što imamo, gdje je i što možemo učiniti s tim, u smislu izgrađenog okoliša, upozorava Khan.

Trenutno su energetski certifikati (EPC) glavni alat za procjenu održivosti zgrada, ali ih se kritizira jer su skupi, spori i netočni, ističe Mike Pitts iz agencije za inovacije Innovate UK.

Cilj projekta

Projekt o kojem je ovdje riječ ima za cilj pojednostaviti proces naknadne adaptacije korištenjem strojnog učenja za pružanje detaljnih uvida, kao što je identificiranje domova prikladnih za krovne solarne panele ili potrebe za nadogradnjom izolacije. Mat Colmer iz Innovate UK vjeruje da će ta inicijativa "ubrzati cijeli proces rekonstrukcije" automatiziranjem planiranja obnove.

Uz beta verziju baze podataka koja se očekuje kasnije ove godine i koja već pokriva 7,5 posto domova u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, fokus xRI-ja ostaje na dekarbonizaciji zgrada. Ipak, potencijal golemih podataka prikupljenih vozilima BESS nadilazi samo energetsku učinkovitost, bilježeći i detalje od drveća do rupa.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti