Teslini odvjetnici na sudu iznijeli nevjerojatan i bizaran argument o Muskovim izjavama vezanim za sigurnost Autopilota

Argument odvjetnika za opravdanje zašto Teslin šef Elon Musk ne bi trebao dati izjavu na sudu, vrlo bi lako mogao završiti u rubrici glupost godine.

Branimir Vorša | 28.04.2023. / 08:47

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Teslini odvjetnici na sudu su tvrdili su da se izjavama Elona Muska o mogućnostima softvera Autopilot ne može vjerovati, jer bi mogle biti lažirane (deepfake), prenose Reuters i Bloomberg.

Taj posve nevjerojatan argument Teslini su odvjetnici pokušali "prodati" sudu kao opravdanje zašto šef Tesle Elon Musk ne bi trebao biti ispitan pod prisegom na sudu, za tužbu kojom se Tesla okrivljuje za smrt Appleovog inženjera Waltera Huanga u fatalnoj nesreći 2018. godine.

Elon Musk Tko je kriv za prometnu nesreću automobila kojim upravlja autopilot? Donesena važna presuda u tužbi protiv Tesle

Huang je poginuo dok je vozio Teslin Model X, a odvjetnici njegove obitelji tvrde da je zaa njegovu smrt kriv upravo Teslin softver za pomoć pri vožnji, odnosno Autopilot. Odvjetnici Huangove obitelji traže razgovor s Muskom u vezi s izjavama koje je dao o sigurnosti Autopilota. To uključuje intervju iz 2016. godine, u kojem je Musk tvrdio da Model S i Model X, u ovom trenutku, mogu voziti autonomno s većom sigurnošću od čivjeka. Navedenu Muskovu izjavu iz 2016. godine možete pogledati u priloženom videu.

Prema Reutersu, Teslini odvjetnici izjavili su da se Musk ne može sjetiti detalja o takvim tvrdnjama i da je, poput mnogih javnih osoba, predmet mnogih 'deepfake' video i audio zapisa koji navodno pokazuju da govori i radi stvari koje zapravo nikada nije rekao ili učinio.

Sutkinja Evette Pennypacker, koja vodi slučaj, rekla je da je taj argument Teslinih odvjetnika duboko zabrinjavajući.

Njihovo stajalište je da su njegove javne izjave imune, budući da je g. Musk slavan i da bi mogao biti više meta lažiranja. Drugim riječima, g. Musk i drugi na njegovoj poziciji mogu jednostavno reći što god žele u javnoj domeni, a zatim se sakriti iza mogućnosti da njihove snimljene izjave budu duboki lažnjaci, kako bi izbjegli preuzimanje odgovornosti nad onim što su zapravo rekli i čini, napisala je Pennypacker, sutkinja Vrhovnog suda okruga Santa Clara.

Slika nije dostupna Teslin direktor za autonomnu vožnju priznao: Video iz 2016. u kojem Tesla vozi samostalno bio je insceniran

Sutkinja je uvjetno naredila da Musk mora dati ograničenu, trosatnu izjavu o izjavama navedenima u tužbi. Reuters pak piše da kalifornijski suci često izdaju privremene presude, koje se gotovo uvijek finaliziraju s nekoliko velikih izmjena nakon takvog saslušanja.

Ročište je zakazano za četvrtak kako bi se finalizirao iskaz, a suđenje bi trebalo početi 31. srpnja.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti