Testiranje za COVID-19 kroz nos vam nije ugodno? Budite sretni što se ne koristi “ponižavajuća” kineska metoda uzimanja - analnih briseva

Prema nekim stručnjacima korištenjem te metode mogu se dobiti točniji rezultati testiranja, no neki se znanstvenici ipak s tim ne slažu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.01.2021. / 13:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Većina onih koji su se testirali na koronavirus svoje bi iskustvo provlačenja štapića kroz nosnice mogla opisati - neugodnim. Nije strašno ni bolno, ali svakako je prilično neugodno. Osim kroz nos bris se može uzimati i stavljanjem štapića u grlo, no takav se način uzimanja brisa ne prakticira često.

Ako mislite da je uzimanje brisa stavljanjem štapića u grlo ili u nos neugodno, razmislite dva puta jer postoji još jedna alternativa i uvjereni smo da vam se neće baš svidjeti. Riječ je o uzimanju analnih brisova koji se u Kini koriste već neko vrijeme, a sada su se počeli masovno koristiti i u Pekingu kako bi se otkrila i spriječila nova žarišta i kako se korona ponovno ne bi otela kontroli.

Takav način uzimanja brisova, osim što nije ugodan, čini se da je i pomalo kontroverzan. Naime, dok neki stručnjaci smatraju da su šanse otkrivanja virusa SARS-CoV-2 u tijelu veće ako se testira uzimanjem analnih brisova, drugi poput Yanga Zhanqiua s odjela za biologiju bolnice u Wuhanu ne dijele to mišljenje te smatraju da su brisovi koji se uzimaju kroz nosnice i grlo precizniji i daju točnije rezultate.

Niti struka, čini se, nije načisto s tim što je istina, a što nije, odnosno koji su rezultati precizniji, no dok se oni dogovore, testiranja na novi koronavirus u Kini i dalje će se izvoditi i uzimanjem analnih brisova. Za testiranje se koristi pamučni štapić koji se gurne u rektum 2 ili 3 centimetra i nekoliko puta rotira. Proces traje desetak sekundi, a oni koji su ga prošli opisuju ga kao - teško poniženje.

Nadamo se da u Lijepoj Našoj nikome neće pasti na pamet pokušati primijeniti kineski model analnog testiranja, nakon kojeg se guranje štapića za uzimanje uzoraka kroz nosnice više ne čini tako strašno.

Izvor: Daily Mail

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti