Tiho i bez medijske halabuke: Američka vojska "nindža bombama" likvidira terorističke vođe diljem Sirije

Kad je riječ o likvidaciji terorističkih vođa u Siriji, takozvana "nindža bomba" glavni je izbor američke vojske.

Branimir Vorša | 28.09.2020. / 12:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka vojska potiho i bez pozornosti javnosti likvidira terorističke vođe u Siriji, a za to imaju i specijalizirano oružje u obliku modificirane rakete zemlja-zrak tipa Hellfire, koja u sebi ima mnoštvo oštrica, otkriva New York Times.

Svjedočeći pred senatskim vijećem za domovinsku sigurnost i vladine poslove, direktor američkog nacionalnog centra za protuterorizam Christopher Miller otkrio je da je u Siriji teroristička skupina koju čini nekolicina veterana Al Qaide i koja se zove Hurras al-Din, trpi stalne gubitke ključnih vođa i operativaca.

Spomenuta modificirana raketa Hellfire AGM-114R9Xv ili skraćeno R9X, imala je veliku ulogu u tome. R9X je posljednji put iskorišten u posebnoj operaciji američkih specijalnih snaga, u kojoj je likvidiran Sayyaf al-Tunsi, organizator planova napada za Al Kaidu i njezine podružnice. Raketu je ispalio Reaper dron. R9X korišten je i u lipnju ove godine, a u napadu su likvidirana dva operativca Hurras al-Dina.

Ubojita američka specijalizirana raketa nosi još i naziv "nindža bomba" ili "Leteći Ginsu", a zapravo umjesto klasične eksplozivne bojne glave, ona neprijatelje ubija s oko 50 kilograma metala u obliku šest oštrica.

Njezino postojanje javnosti je prvi otkrio Wall Street Journal u svibnju 2019. godine. U tom trenutku vjerovalo se da je SAD nindža bombu upotrijebio možda desetak puta.

Razvoj tog oružja započeo je u vrijeme predsjedničkog mandata Baracka Obame, kao dio naoružanja koje ima manje šanse ubiti civile.

New York Times piše da su klasične rakete Hellfire s eksplozivnim bojnim glavama više korištene za razbijanje terorističkih većih skupina, dok je nindža bomba "glavni izbor" za likvidaciju vođa i drugih meta visoke važnosti koje putuju same.

Izvor: New York TImes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti