TikTok ima rezervni plan kako izbjeći gašenje u SAD-u?

Ovaj ogroman posao navodno bi trebao trajati cijelu godinu, a američkoj bi administraciji trebao dokazati da je američki TikTok odvojen od kineskog i matične tvrtke ByteDance.

Martina Čizmić | 31.05.2024. / 12:30

TikTok (Foto: Afp)

Hoće li TikTok morati prodati svoju američku podružnicu ili će pak ova popularna društvena mreža morati napustiti američko tržište, još je otvoreno pitanje. Američka administracija, čini se, odlučnija je nego ikad prije da TikTok ili ugasi (na američkom tržištu) ili prebaci u američke ruke, a sve pod izlikom nacionalne sigurnosti.

Podsjetimo, TikTok je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance za koju američka vlada smatra da je u bliskim odnosima s kineskom vladom, što smatraju, ugrožava privatnost američkih građana.

TikTok ByteDance ne želi prodati TikTok, radije će ugasiti aplikaciju u SAD-u

No, iako su iz ByteDancea i Kine odlučno odbacili ideju da prodaju bilo koji dio "zlatne koke" u američke ruke, čini se da su pronašli potencijalno rješenje koje bi možda moglo zadovoljiti i Amerikance i Kineze.

Kako navode američki mediji, TikTok navodno odvaja svoj izvorni kod kako bi stvorio poseban algoritam namijenjen za svoju američku inačicu, ne bi li tako pokazao da američka verzija nema doticaja s kineskom. Iako nema previše informacija o tome što točno rade i kako će ta američka inačica na kraju izgledati, izvori bliski tvrtki ističu kako se radi na kreiranju samostalne verzije TikTokovog algoritma za preporuke, koji ne bi bilo u doticaju s kineskim algoritmom.

Ovaj ogroman posao navodno bi trebao trajati cijelu godinu, a američkoj bi administraciji trebao dokazati da je američki TikTok odvojen od kineskog i matične tvrtke ByteDance.

TikTok Glavna snaga TikToka je njegov algoritam, a evo po čemu je tako poseban i specifičan

Iako bi to možda moglo zadovoljiti američku administraciju, poznavatelji TikToka ističu kako bi moglo uvelike smanjiti njegovu privlačnost korisnicima i oglašivačima jer američka veerzija neće više imati pristup značajnim inženjerskim resursima koji su joj inače na raspolaganju kroz matičnu tvrtku.

S druge strane iz TikToka su se oglasili rekavši kako ne planiraju razvdvajanje koda niti razdvajanje poslovanja američke inačice i kineske inačice TikToka. Podsjetili su kako podaci američkih korisnika ni u kom trenutku nisu dostupni kineskim vlasnicima, ali i da su podigli tužbu protiv američke administracije zbog zakona koji je odredio 19. siječnja 2025. godine kao "dan D" do kad TikTok treba prebaciti upravljanje na nekoga drugoga ili se suočiti sa zabranom.

Podsjetimo, TikTok je već imao pokušaj prodaje američke podružnice američkom konzorciju, no cijeli je dogovor propao nakon što je administracija aktualnog predsjednika Bidena pauzirala raniju odredbu o prodaji TikToka u američke ruke.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti