Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’

Apple je večeras pod budnim okom cijele IT zajednice predstavio hrpu noviteta na kojima su radili proteklih godinu dana. Bez dlake na jeziku možemo reći...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 09.09.2015. / 21:36

Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’

Apple je večeras pod budnim okom cijele IT zajednice predstavio hrpu noviteta na kojima su radili proteklih godinu dana. Bez dlake na jeziku možemo reći kako se radi najisčekivanijem događaju ove godine, bar što se tiče noviteta na polju mobilne tehnologije i ostalih gadgetolikih inovacija. Kao i svake godine u ovo vrijeme, sve je počelo u 19 sati po našem vremenu u Bill Graham Civic Auditoriumu u San Franciscu gdje se prvi na stage popeo Tim Cook, popraćen pljeskom novinara iz cijelog svijeta, dok njegove korake svojim iPhoneovima „love“  blogeri iz prvih redova, Cook pozdravlja sve okupljene te odluči odmah prijeći na stvar te predstaviti novosti vezane uz njihov Apple Watch.

Nakon Watcha, Cook i ekipa odmah su odlučili prijeći na novi iPad Pro sa zaslonom dijagonale 12,9 inča, pogonjen A9X procesorom za koji kažu kako je za 80% brži od većine prijenosnih računala na tržištu, a predstavljeno je i nekoliko novih proizvoda namijenjenih upravo Pro liniji novih iPadova poput pametne tipkovnice te stylus naziva Apple Pencil.

Sve u svemu, moglo se vidjeti mnogo toga, pa krenimo na ono najbitnije...

watchOS 2 stiže 16. rujna

Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’

Cook je na samom početku predstavio najvažnije značajke novog operativnog sustava za Apple Watch, a koji će biti dostupan za preuzimanje sredinom mjeseca, točnije 16. rujna. Uz novu inačicu veže se podosta novih značajki poput podrške za Facebook Messenger, odnosno third-party aplikacije, a predstavljena je i sportska verzija remena za ovaj pametni sat iz Applea.


13-inčni iPad Pro s pametnom tipkovnicom i Apple Pencil olovkom
 

Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’

Kao što smo mogli naslutiti iz glasina, novi Pro donosi veći zaslon rezolucije 2732 x 2048 pikslea. Tablet je pogonjen Appleovim A9 čipom, novom generacijom čipseta koji neće puno narušiti autonomiju baterije. Kažu kako je tablet idealan za multitasking, budući da dolazi s novom generacijom iOS-a koja donosi, između ostalog, i ovu podršku. Uz novi iPad dolazi i pametna tipkovnica istoimenog naziva „Smart keyboard“, a tu je i stylus iliti olovka za piskaranje po zaslonu.

Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’
 

Apple TV stiže u listopadu, baziran je na iOS-u i koristi Siri
 

Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’

Hardverski i softverski osvježeni Apple TV oslanja se na glasovno upravljanje televizorom i posjeduje vlastiti App Store s aplikacijama namijenjenim isključivo za korištenje na TV-u. Uz „kutiju“ dolazi i daljinski upravljač sa staklenim touchpadom te par gumbića poput onog koji služi za pozivanje Siri. Daljinac ima ugrađen i senzor pokreta koji se čini kao odlična novost što se tiče igranja na televizoru, u svakom slučaju odlična vijest za sve one koji ne trpe reklame.

Cook: Vjerujemo kako su budućnost televizije upravo – aplikacije

Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’

Operativni sustav koji se vrti na ovom uređaju dolazi pod jednostavnim nazivom tvOS, baziran je na iOS-u, a zapravo predstavlja vjetar u leđa svim developerima, budući da će dodatno proširiti tržište Appleovih aplikacija. Što još reći o Apple TV-u? S obzirom na to da ovaj proizvod nije toliko čest izvan granica SAD-a, vrlo je mala vjerojatnost da će korisnici s ovog područja uopće pokazati zanimanje za novi Apple TV, no – živi bili pa vidjeli.

 

Zvijezde večeri - iPhone 6S i 6S Plus
 

Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’

Novi iPhoneovi dolaze u dvije varijante – 6S te onoj većoj 6S Plus. Što se tiče same ergonomije, odnosno izgleda, gotovo da ni nema razlike u odnosu na prethodnu generaciju 6. Jedini novitet koji se veže uz dizajn je nova paleta boja uređaja, pa tako sada imamo na izbor do 4 kombinacije. No ipak, priča se mijenja ako se okrenemo na hardverske značajke. Jedna od bitnijih je ona koja dolazi pod nazivom 3D Touch, a zapravo omogućuje uređaju da prepozna razinu pritiska prsta na zaslon te na taj način olakša interakciju u aplikacijama.

Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’

Na primjer, umjesto da tapne na neki e-mail i pročita ga u cijelosti, korisnik može malo jače pritisnuti na isti e-mail u inboxu i na taj način otvoriti skraćenu verziju e-maila pri čemu štedi na vremenu. S druge strane, ova tehnologija omogućuje da ovisno o razini pritiska upravljate aplikacijom izravno iz home screena, pa se tako možete „čekirati“ bez da ulazite u samu Facebook aplikaciju i tapnete na Check in gumb. Sve u svemu, izgleda dosta korisno, no vjerojatno će trebati neko vrijeme da se ova funkcija uvuče u rutinu korisnika budući da smo se svi već naviknuli na „tap“ metodu. Na uređaju je i nova generacija čitača otiska prstiju koja je navodno 2x brža u procesu čitanja otiska prsta. Što se tiče kamere, Apple je ugradio 12-megapikselnu kameru s iSight senzorom za koji kažu kako je daleko kvalitetniji od onog koji je ugrađen u prethodnu šesticu.

Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’

​Apple je ovaj put odlučio igrati na sigurno pa su tako lansirali aplikaciju koja omogućuje prijenos podataka s Android uređaja na iPhone. Dobro odigrano, no bit će zanimljivo vidjeti koliko je korisnika zaista odlučilo emigrirati s jednog Androida na samoprozvani najbolji pametni telefon na svijetu.

Najavljen je i iOS 9 koji će biti dostupan za preuzimanje već krajem sljedećeg tjedna, točnije 16. rujna, a predstavljen je i poseban program za korisnike s američkog tla koji omogućuje povoljniju kupnju novog iPhonea, pri čemu plaćate mjesečnu nadoknadu od 32 američkih dolara, a Apple će vam zauzvrat svake godine priuštiti novu inačicu iPhonea.  
 

Za kraj svirao One Republic
 

Tim Cook: 'Sve smo promijenili na novim modelima iPhonea’


Nastupom ovog američkog pop-rock benda zaključen je događaj. Nakon što su dečki iz One Republica odradili svoje, na pozornicu se vratio šef Applea, Tim Cook, te zahvalio svima na pozornosti. Što god rekli o novim iPhoneovima, vrijedi zaključiti kako se radi o fantastičnoj nadogradnji već dokazanog tržišnog flagshipa koji ujedno vlada titulom najpopularnijeg pametnog telefona na svijetu. Isto tako treba priznati kako je mnogo detalja sa samog eventa otkriveno već ranije pa smo tako još početkom mjeseca saznali kako će biti riječ o nadogradnji Apple TV-a, sve u svemu - Apple je odradio odličan posao. Dobili smo softverski osvježenu liniju iPhone uređaja koja u ponudi ima širi spektar boja što će posebno primamiti ženski dio fanboy grupacije, a sada je red na korisnicima koji su najbolji pokazatelji uspješnosti ovog uspješnog brenda. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti