Tinejdžer bi mogao u zatvor na 14 godina zbog širenja snimke masovne pucnjave na Novom Zelandu

Tinejdžer koji je podijelio snimku masovne pucnjave na Novom Zelandu mogao bi završiti u zatvoru zbog širenja mržnje.

Valentina Pavlica | 18.03.2019. / 11:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sud u Christchurchu u ponedjeljak je odbio zahtjev za jamčevinu 18-godišnjaka kojeg se optužuje da je na društvenim mrežama dijelo snimku masovne pucnjave u Christchurchu i poruke mržnje.

Tinejdžer se suočava s dvije optužbe. Tereti ga se za dijeljenje snimke pucnjave u Christchurchu u kojoj je ubijeno 50 ljudi, kao i za objavljivanje fotografije jedne od napadnutih džamija uz poruku ''cilj je ostvaren", zajedno s drugim porukama kojima ''potiče ekstremno nasilje''.

Okružni sud u Christchurchu osigurao je zaštitu identiteta mladića kojim se štiti njegovo pravo da u javnosti ne bude otkriven njegovo ime ili lice, piše New Zealand Herald. Policija je potvrdila da tinejdžer nije povezan s pucnjavom u dvjema džamijama.

Tinejdžer je prvotno bio optužen za objavljivanje uvredljivog materijala s neprijateljskom namjerom protiv skupine ljudi na temelju rase, etničke pripadnosti ili nacionalnog podrijetla. Ta je optužba u ponedjeljak povučena i zamijenjena s dvjema novim optužbama.

Maksimalna kazna za svaku od optužbi protiv 18-godišnjaka je 14 godina zatvora.

Zašto ne bismo trebali gledati snimku?

O napadu na Novom Zelandu razgovaralo se i na sigurnosnom skupu u Zagrebu, na kojem je tema bilo hibridno ratovanje. Stručnjaci poručuju da glavno oružje terorista više nisu bombe ni puške, već kamere i brzo širenje straha i panike. Najveći je globalni izazov, ističu, kako im spriječiti propagandu na društvenim mrežama.

Novinari i policija profesionalno su obavezni pogledati snimku pokolja u kako bi pokušali doznati nove informacije o ovom stravičnom činu, bilo u svrhu istraživanja ili dobivanja novih informacija.

Gledajući taj strašni čin, podupirete narcisoidnu i morbidnu želju napadača da se istakne, da bude viđen i slavan i da privuče pozornost, pa makar i masakrom ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti