Smanjenje upotrebe društvenih mreža za 50 posto pozitivno utječe na psihu mladih

Nova kanadska studija pokazala je da tinejdžeri koji prepolove korištenje društvenih mreža uočavanju poboljšanja u vlastitom izgledu tijela već u prvih mjesec dana.

Branimir Vorša | 24.02.2023. / 09:27

DJeca surfaju po mobitelima, ilustracija
Mladi surfaju po mobitelima, ilustracija (Foto: Getty Images)

Tinejdžeri svaki dan provode sate gledajući u zaslone pametnih mobitela, većinom pregledavajući sadržaj na društvenim mrežama poput Instagrama, TikToka i Snapchata. Smanjenje količine vremena provedenog na društvenim mrežama, može poboljšati njihovu sliku o težini i vlastitom izgledu, otkriva spomenuta studija.

Znanstveni tim s Instituta za istraživanje istočnog Ontarija proveo je istraživanje na 220 tinejdžera i mladih koji su provodili najmanje dva sata dnevno na svojim telefonima. Riječ je o mladim ljudima u dobi između 17 i 25 godina, koji su isto tako imali simptome depresije ili anksioznosti.

Mladi surfaju po mobitelima, ilustracija Trogodišnje istraživanje pokazalo kakav utjecaj korištenje društvenih mreža ima na mozak djece i tinejdžera

Studija i njezini rezultati

Sudionici istraživanja su zamoljeni da odgovore na niz izjava o svom ukupnom izgledu i težini, a zatim su ispunili sličan upitnik na kraju provedenog istraživanja.

Tijekom prvog tjedna studije, sudionicima je rečeno da koriste svoje društvene mreže na uobičajeni način. Nakon toga je pola njih dobilo upute da pokušaju smanjiti korištenje društvenih medija na najviše 60 minuta dnevno.

Sljedeća tri tjedna, oni koji su dobili upute da ograniče korištenje društvenih mreža, smanjili su za otprilike 50 posto, na prosječnih 78 minuta dnevno. U međuvremenu, kontrolna skupina, kojoj je rečeno da ga koristi kao i obično, bila je u prosjeku više od tri sata dnevno na društvenim mrežama.

Studija, koja je objavljena u časopisu Psychology of Popular Media, otkrila je da su oni koji su smanjili svoje vrijeme na društvenim mrežama imali značajno poboljšanje u stavu o svom cjelokupnom izgledu i tjelesnoj težini. Kontrolna skupina, s druge strane, nije zabilježila značajne promjene.

Društvene mreže dovode do nedostižnih ideala ljepote

Mladi surfaju po mobitelima, ilustracija Opširna studija na tinejdžerima otkrila s čime je povezana njihova ovisnost o društvenim mrežama

Adolescencija je ranjivo razdoblje za razvoj problema sa slikom tijela, poremećaja prehrane i mentalnih bolesti. Mladi u prosjeku provode između šest i osam sati dnevno pred ekranima, većinom na društvenim mrežama. Društvene mreže mogu izložiti korisnike stotinama ili čak tisućama slika i fotografija svaki dan, uključujući one slavnih osoba i modnih ili fitness modela, za koje znamo da dovodi do internalizacije ideala ljepote koji su nedostižni za gotovo sve, što rezultira većim nezadovoljstvom tjelesne težine i oblika, kaže Gary Goldfield, glavni autor studije.

Znanstvenici ističu da bi manje korištenje društvenih mreža moglo biti način da se proizvede kratkoročni pozitivan učinak o slici tijela kod ranjivih, mladih ljudi.

Naša kratka, četverotjedna intervencija korištenjem uređaja za praćenje vremena pred ekranom pokazala je da je smanjenje upotrebe društvenih mreža dovelo do značajnih poboljšanja stavu o izgledu i težini kod mladih, istaknuo je na kraju Goldfield.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti