Tisuće stranica u SAD-u i Velikoj Britaniji pretvorene u zamke za rudarenje kriptovaluta

Hakeri su uspjeli u samo nekoliko sati prikupiti pozamašnu količinu kriptovalute monero.

Martina Čizmić | 12.02.2018. / 14:15

Hakeri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Zapravo nas ne bi trebalo iznenaditi što je tisuće internetskih stranica koje pripadaju državnim institucijama SAD-a i Velike Britanije zaraženo zlonamjernim softverom, jer hakerski su napadi u posljednje vrijeme sve učestaliji. Dodamo li tome i brojne programske ranjivosti koje se ne otkrivaju na vrijeme, pravo je čudo da se o zlonamjernom kodu na popularnim stranicma ne piše češće. 

No kad taj zlonamjerni softver ima za cilj rudarenje kriptovaluta, onda to budi pozornost.

Prema pisanju The Registera, više od 4200 stranica zaraženo je malicioznom verzijom softvera koji inače slijepima i slabovidnima pomaže u lakšem snalaženju na stranici.

Hakeri koji su stranice zarazili ovim zlonamjernim softverom, uspjeli su u samo nekoliko sati prikupiti pozamašnu količinu kriptovalute monero.

Iako monero nije toliko vrijedna kriptovaluta kao bitcoin, ipak 235 dolara (1400 kuna) po komadu nije za odbaciti. Koliko su točno monera uspjeli prikupiti u nekoliko sati, koliko je bilo potrebno da se otkrije postojanje malicioznog koda i onemogući njegovo funkcioniranje, nije poznato.

Većina stranica poteškoće u pristupanju objasnila je "održavanjem stranica", a tvrtka koja je autor originalnog softvera za slijepe i slabovidne potvrdila je kako su svjesni problema te kako su, iz predostrožnosti, deaktivirali taj softver na svim sumnjivim internetskim stranicama.

Zanimljivo je kako su se hakeri "dohvatili" javnih stranica baš u trenutku kad je u SAD-u bilo otežano funkcioniranje javnih službi zbog neizglasanog proračuna. Očito i hakeri prate vijesti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti