Tko će osvojiti "Teslino jaje", nagradu za najbolje hi-tech inovacije VIDI e-novation 2019.?

Natječajem se traži inovatorska iskra, nova paradigma, jednostavna ali originalna inovacija koja pojedinu novu tehnološku ideju ili novi koncept izdvaja od onog što već postoji.

Martina Čizmić | 03.12.2019. / 17:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na natječaj izdavačke kuće Vidi za najbolju hi-tech inovaciju pristiglo je 50 ozbiljnih i zrelih visoko-tehnoloških projekata. Dobitnici nagrade „Teslino jaje“ bit će proglašeni tijekom gala svečanosti u zagrebačkom hotelu Esplanade. Uz atraktivne keynote govornike i panel raspravu na konferenciji će biti predstavljen i novi projekt tehnološko medijske kuće VIDI - projekt X.

Povodom 25 godina djelovanja, tehnološka medijska kuća VIDI ponovno je zbog velikog interesa javnosti organizirala natječaj za najbolje visoko-tehnološke projekte i proizvode „VIDI e-novation“, pod motom „Sanjaj i ostvari“ i uz podršku našeg najvećeg znanstvenog Instituta Ruđer Bošković. Pobjednici natječaja kojim se traže najbolje visoko-tehnološke inovacije bit će proglašeni u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade u četvrtak, 5. prosinca ove godine. Uz dodjelu nagrada „Teslino jaje“ tijekom svečanosti, koja počinje u 11 sati, keynote predavanja održat će Mate Rimac (inovator i osnivač Rimac Automobili), Gordan Lauc (inovator i osnivač uspješne bio-tech tvrtke Genos) te Ivanka Jerić (znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković).

Na panel raspravi glavnim govornicima pridružit će se i hrvatska violinistica Renata Novoselec koja je osmislila inovativnu metodologiju učenja sviranja violine posvećene gluhima i osobama s mentalnim i fizičkim poteškoćama. Panelisti će nam otkriti koji je to X faktor ključan kako bi se prošao put od ideje do ostvarivanja punog potencijala inovacije i zašto je inovacija bitan kotač u napretku znanosti, društva i poslovanja.

Natječaj Vidi e-novation pokrenut je još 2005. godine kako bi kao prvi hrvatski natječaj za hi-tech inovacije potaknuo pojedince, tvrtke svih veličina i pripadnike akademske zajednice da prijave svoj hi-tech proizvod u formi dokaza koncepta ili potpuno zreloj fazi te pred stručnim žirijem pokažu po čemu je njihovo rješenje bolje i kvalitetnije od drugih trenutno dostupnih na tržištu.

Redovno je održavan sve do 2011. godine u kojem razdoblju je prepoznato i nagrađeno desetke inovacija malih start-upova, a danas uspješnih tehnoloških tvrtki poput Nanobita, SalePoda, ShoutEma, Bytelaba te mnogih drugih, ali i tvrtki poput Ericssona Nikole Tesle.

Jedna od takvih malih start-up tvrtki bila je i Rimac Automobili, čiji je osnivač i direktor Mate Rimac također jedan od tadašnjih dobitnika kojemu je to bila prva nagrada na natječaju koji je nagrađivao isključivo tehnološke inovacije. Stručni je žiri prepoznao njegove inovacije i ocijenio da imaju veliki potencijal za rast.

Tko zna šta bi bilo da nije bilo Vidi natječaja, da nije bilo mog tadašnjeg profesora Vlainića u srednjoj školi koji me pogurao prema svemu tome, vjerojatno ne bi danas bilo ni Rimac automobila. Vidi e-novation mi je uvijek drag baš zbog toga što se sjetim kako je to bilo na početku jer još sam i tada imao velike planove, možda se to može zvati megalomanija ili ambicioznost, no taj natječaj mi je tada bio sigurno poticaj da idem dalje radit to što šta radim i pokazatelj da idem u pravom smjeru, o nagradi VIDI E-novation danas govori Rimac.

Proizvod koji zadovoljava kriterije natječaja VIDI e-novation ne mora nužno imati komercijalnu primjenu, ali mora imati svrhu svog postojanja, odnosno poboljšanja kvalitete života i rada svih ljudi, kao i životnog okoliša u cjelini. Natječajem se traži inovatorska iskra, nova paradigma, jednostavna ali originalna inovacija koja pojedinu novu tehnološku ideju ili novi koncept izdvaja od onog što već postoji. Cilj je predstaviti inovativne domaće visoko-tehnološke projekte i pomoći im u pronalaženju izvora financiranja.

Javni poziv na natječaj za VIDI e-novation zaključen je 31. listopada ove godine.

Iznenadio nas je nevjerojatan interes za ovo priznanje koja nema nikakvu novčanu nagradu. U desetak dana pristiglo je 50 vrlo solidnih tehnoloških projekata za evaluaciju, istaknuo je Tomislav Kotnik, glavni urednik časopisa Vidi i idejni začetnik nagrade e-novation.

Prijave je ocjenjivao deseteročlani žiri, sastavljen od inženjera, znanstvenika, istraživača i poduzetnika s bogatim poslovnim, znanstvenim i životnim iskustvom. Uz Matu Rimca u žiriju su bili Kristijan Zimmer (predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora), Matija Puškar (suosnivač tvrtke Bytelab, također prijašnji dobitnik nagrade), Dražen Oreščanin (suosnivač i direktor tvrtke Poslovna inteligencija), Darko Huljenić (direktor istraživanja u tvrtki Ericsson Nikola Tesla), Robert Likić (Medicinski fakultet Zagreb), Ninoslav Kurtalj (Brightcore Quantum), Tomislav Šmuc (voditelj Laboratorija za strojno učenje i reprezentacije znanja pri Institutu Ruđer Bošković), Dragana Kupres (voditeljica odjela za EU projekte u Hrvatskoj akademsko-istraživačkoj mreži CARNet), i Tomislav Kotnik (Vidi).

Osim dodjele nagrade Teslino jaje za najbolje hi-tech inovacije, časopis VIDI nagradit će na natječaj prijavljene dobre ideje koje imaju potencijal prerasti u kvalitetne inovativne projekte posebnim priznanjem VIDI Cool Tech ideja.

Na konferenciji će biti predstavljen i posebni projekt tehnološko medijske kuće VIDI - projekt X.

Suorganizatori i partneri natječaja VIDI e-novation 2019. su Institut Ruđer Bošković te tvrtke Rimac Automobili, Porsche, Dell Technologies, Veeam i HAMAG-BICRO.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti