Apple obično zaobilazi sajam potrošačke elektronike CES i svoje proizvode predstavlja nekoliko puta godišnje na konferencijama koje organizira, a predstavnici kompanije ne sudjeluju u služenom dijelu programa, no ove godine napravili su izuzetak. Naravno, nisu predstavili novi iPhone ili iPad, no njihova šefica za privatnost Jane Horvath sudjelovala je na panelu o sigurnosti koji održan na tom sajmu te je govorila o enkripciji sadržaja na iPhoneu te o – skeniranju snimljenih fotografija.

Još je jednom iznijela stav kompanije kako ne žele ostaviti otvorena "stražnja vrata" koja bi policiji/državi omogućila pristup podacima na Appleovim telefonima, čak i kada su u pitanju mobilni uređaji masovnih ubojica i terorista. Umjesto takvih stražnjih vrata na kojima inzistira američka vlada i policija, Apple koristi druga rješenja za borbu protiv zlostavljanja djece.

Apple, ilustracija Apple potajno razvija novu komunikacijsku mrežu?

Horvath nije otkrila puno informacija, no naglasila je kako Apple koristi tehnologiju za skeniranje fotografija koja može prepoznati znakove zlostavljanja. U slučaju pronalaženja dokaza o zlostavljanju odmah će deaktivirati račune korisnika na čijim uređajima su takve fotografije pronađene. Riječ je o prilično kontroverznoj praksi jer, naravno, svi žele dati svoj maksimum u zaštiti djece od zlostavljanja, no dio korisnika sigurno nije oduševljen što Apple koristi softver za skeniranje njihovih fotografija.

Inače, velike tehnološke kompanije poput Facebooka, Twittera i Googlea, na čijim serverima pohranjujemo naše podatke i fotografije, koriste se sustavom nazvanim PhotoDNA koji uspoređuje fotografije s postojećom bazom fotografija, pri čemu nema pristup samim fotografijama, već samo podacima skrivenima u fotografijama.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju