Traže se najbolji "bijeli hakeri" koji će NATO-u uzeti 100 tisuća kuna

Maturantima, studentima i ICT profesionalcima sudjelovanje u natjecanju iz područja kibernetičke sigurnosti omogućuje osvajanje vrijednih nagrada u tri kategorije.

Martina Čizmić | 14.11.2022. / 17:42

Haker
Ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

Algebra u suradnji s NATO-om i EC-Council organizira natjecanje "bijelih hakera" pod nazivom "Security Day". 

Radi se o natjecanju koje će se održati 26. studenog na Algebrinom kampusu, a otvoreno je za tri kategorije sudionika - maturante, studente i ICT profesionalce. 

Kako su istaknuli organizatori, uz to što će se pobjednici moći hvaliti svojim uspjehom, biti će nagrađeni i novčanim nagradama koje ukupno iznose više od 100 tisuća kuna.  

Samo natjecanje održat će se prema CTF (Capture The Flag) principu. Pred natjecateljima u svakoj kategoriji bit će različiti zadatci prilagođeni njihovoj razini znanja. Natjecatelji će, naime, skupljati zastavice za uspješno obavljene zadatke te će na kraju pobjedu odnijeti natjecatelji s najvećim brojem prikupljenih zastavica, odnosno s najviše uspješnih akcija.
Organizacijom Security Daya Algebra želi osvijestiti hrvatsko tržište o važnosti kibernetičke sigurnosti, a svoju ulogu na području kibernetičke sigurnosti vidi i NATO, koji je ušao u partnerstvo s Algebrom kako bi postigao bolje razumijevanje javnosti oko svojih ciljeva i politika.

Neizmjerno smo ponosni što su NATO i EC-Council prepoznali vrijednost Algebrinog projekta i odlučili podržati ovo jedinstveno natjecanje koje je odlična prilika za bijele hakere da pokažu svoje znanje i sposobnosti jer kibernetička sigurnost nikad nije bila važnija. Zato pozivamo sve zainteresirane natjecatelje koji imaju iskustva u području računalne sigurnosti te vjeruju da svijet mogu učiniti sigurnijim mjestom u digitalnoj eri, izjavio je Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost na Algebri.

O važnosti kibernetičke sigurnosti govori i činjenica da u ovom području u Europskoj uniji trenutno posluje od 60.000 poduzeća i više od 660 centara stručnosti, a vrijednost ovog tržišta u EU procjenjuje se na više od 130 milijardi eura s godišnjom stopom rasta od 17 posto. Pritom je posebice alarmantan podatak da će u iduće dvije godine u svijetu nedostajati više od 3,5 milijuna stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

Kao organizacija koja diljem svijeta obućava i certificira stručnjake za kibernetičku sigurnost kako se uspješno nositi s kibernetičkim kriminalom, mi u EC-Councilu sretni smo što u suradnji s Algebrom i NATO-om naše znanje možemo dijeliti na hrvatskom tržištu i drugim zemljama. Capture The Flag natjecanja su sjajan način za stjecanje vještina potrebnih za obuku profesionalaca za kibernetičku sigurnost, kako bi bili spremni za izazovno okruženje u kojem posluju, izjavio je Philip Blake, regionalni direktor EC-Councila za europsko tržište.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na linku do 21. studenog, a najsretnijih 40 koji budu odabrani imat će prilike provjeriti svoje znanje, ali i razviti nove vještine te se okušati u vježbi računalne sigurnosti Capture the Flag (CTF) u kojoj se „zastavice“ tajno skrivaju u ranjivim sustavima.

Nagrada za natjecatelja iz kategorije maturanata uključuje punu školarinu za prvu godinu stručnog prijediplomskog studija Primijenjenog računarstva za smjerove Programsko ili Sistemsko inženjerstvo, čija je vrijednost gotovo 40.000 kuna.

Nagrada za pobjednika u kategoriji studenata završne godine prijediplomskog studija ili onog sa završenim prijediplomskim je puna školarina za prvu godinu stručnog diplomskog studija Primijenjenog računarstva za smjerove Programsko ili Sistemsko inženerstvo u vrijednosti od 42.840 kuna.

U trećoj kategoriji za ICT profesionalce nagrada je vaučer za trening Certified Ethical Hacker (CEH) u organizaciji EC-Councila i certifikacijski ispit čija je vrijednost preko 21.000 kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti