11-godišnjakinja koja prodaje lozinke postala hit na Internetu

U vremenu u kojem je količina cyber napada i krađe podataka u porastu, bitno je koristiti zaporke koje će hakerima otežati posao.

Viktor Gabaj Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 26.10.2015. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Školski primjer toj praksi pokazala je američka učenica šestog razreda iz New Yorka, Mira Modi, koja je pokrenula online biznis u kojem nudi lozinke "otporne na hakiranje".

Ona koristi geekovima poznatu Diceware metodu pomoću koje se može generirati nasumičan niz brojeva bacanjem kockice, a zatim dobivene brojeve pomoću posebnog rječnika pretvoriti u niz riječi koje se u 21. stoljeću čine gotovo neprobojne. Mira ističe kako su nasumične riječi u većoj mjeri sigurnije od onih koje bismo izmislili sami pa tako putem svoje web stranice nudi izradu autentične lozinke za tek 2 američka dolara. Nakon bacanja kockice i iščitavanja riječi iz rječnika, ona istu rukom ispisuje na papir i poštom šalje primatelju (pri čemu poštu unutar granica SAD-a ne smije otvoriti nitko, osim primatelja, bez sudskog naloga). 

Ova poduzetna Amerikanka za ArsTechnica izjavila je kako je do sada uspjela prodati oko 30 lozinki, no budući da se vijest o njezinoj usluzi vrlo brzo proširila medijima, vrlo je vjerojatno kako će prodaja ubrzo porasti.

Via TheNextWeb

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti