Pitanje treba li prethodno oprati rižu prije kuhanja je uobičajeno. Stručnjaci za kulinarstvo smatraju da pretpranje riže smanjuje količinu škroba, ali utjecaj pretpranja riže varira ovisno o željenoj teksturi jela, napominje u članku za The Conversation Evangeline Mantzioris, stručnjakinja za prehranu i prehrambene znanosti sa sveučilišta South Australia.
Nedavna studija uspoređivala je ljepljivost i tvrdoću različitih vrsta riže oprane i neoprane. Iznenađujuće, studija je otkrila da pranje nije imalo utjecaja na ljepljivost riže. Ljepljivost određuje škrob koji se zove amilopektin, koji se oslobađa tijekom kuhanja i razlikuje se među sortama riže.
Ispiranjem se uklanjaju nečistoće, ali i hranjive tvari
Dok se tradicionalno riža ispirala kako bi se uklonile nečistoće, poput prašine i ostataka ljuske, nedavna zabrinutost uključuje prisutnost mikroplastike u riži. Pokazalo se da prethodno ispiranje smanjuje do 20 posto mikroplastike u nekuhanoj riži i još više u instant riži, piše Mantzioris.
Utvrđeno je, dodaje, da pranje riže uklanja oko 90 posto biodostupnog arsena, ali također ispire druge važne hranjive tvari poput bakra, željeza, cinka i vanadija. Utjecaj na zdravlje varira ovisno o količini dobro oprane riže koja se dnevno konzumira.
Pretpranje korisno za uklanjanje teških metala
Za smanjenje izloženosti teškim metalima, uključujući arsen, olovo i kadmij, prethodno pranje riže pokazalo se djelotvorno. Međutim, razine arsena u riži mogu varirati ovisno o čimbenicima poput načina uzgoja i kuhanja. Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje prethodno pranje riže i diverzificiranje konzumacije žitarica.
Bitno je napomenuti, piše Mantzioris, da pranje riže nema utjecaja na sadržaj bakterija, jer visoke temperature kuhanja eliminiraju bakterije. Međutim, čuvanje kuhane ili oprane riže na sobnoj temperaturi može aktivirati bakterijske spore i dovesti do proizvodnje toksina, uzrokujući gastrointestinalne bolesti.
Ukratko, dok pretpranje riže može imati neke prednosti u smanjenju škroba, mikroplastike i teških metala, ono ne utječe značajno na ljepljivost. Isto tako, pravilno skladištenje kuhane ili oprane riže ključno je za izbjegavanje bakterijske kontaminacije.
Izvor: The Conversation