Treba li zabraniti mobitele u školama? Iz UN-a objavili upozorenje o utjecaju tehnologije na obrazovanje

U učionicama bi se trebala koristiti samo tehnologija koja podržava učenje, smatraju u UN-u.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.07.2023. / 08:48

Mobiteli u školama (Foto: Getty Images)

Trebaju li djeca nositi pametne telefone u škole ili bi korištenje mobilnih uređaja u edukacijskim ustanovama trebalo biti zabranjeno? Mišljenja stručnjaka i roditelja o tome su podijeljena, a svoje mišljenje sada su dali i iz Ujedinjenih naroda. Iz et organizacije upozorili su na opasnost korištenja pametnih telefona u školama koji ne samo da ometaju učenike tijekom nastave već i predstavljaju i rizik za privatnost te mogu voditi do internetskog zlostavljanja.

Bill Gates Gatesova predviđanja o AI-u: Za godinu i pol učit će djecu pisanju i čitanju

U školama bi se trebala koristiti samo tehnologija koja podržava učenje, naglasili su iz UN-ove agencije za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), no u brojnim državama pravila i zakoni vezani za korištenje uređaja ne postoje. Bangladeš je još 2017. zabranio mobitele učiteljima i učenicima, Francuska je također, uz određene iznimke, uvela zabranu, a sljedeće godine isto planiraju i Nizozemci. U Velikoj Britaniji nema općeg pravila, već učitelji sami donose odluke o tome smiju li ili ne djeca nositi telefone u škole.

Prema Manosu Antoninisu, autoru studije 2023 Global Education Monitor, pokazalo se da telefoni u školama negativno utječu na edukaciju djece jer ih konstantno ometaju, a naglašava kako je više studija pokazalo da su se nakon zabrane pametnih telefona poboljšale akademske performanse učenika. Dok nema puno dokaza o dodatnom pozitivnom utjecaju telefona u učionicama i općenito obrazovanju, iz UNESCO-a naglašavaju kako bi tehnologija mogla izazvati probleme prilikom stjecanja tradicionalnih ključnih vještina poput čitanja.

U školama u kojima su dopušteni telefoni kao edukativni alat učenici ih često koriste za društvene mreže, ali i kao alat za zlostavljanje drugih učenika. Antoninis smatra da učenike ne treba u potpunosti zaštititi od tehnologije, no potrebna su jasna pravila o vrsti tehnologije koja je dopuštena u školama.

Predstavljanje Stemi marketplacea Hrvatska kompanija u Londonu predstavila "Netflix za obrazovanje"

S druge strane, neki poput Sare Hannafin iz jednog britanskog školskog sindikata smatraju kako su škole mjesto na kojem se djecu treba pripremiti za budućnost i vanjski svijet, što uključuje i upravljanje vremenom koje provode za ekranima. Također, naglašava važnost telefona za djecu koja putuju do škole i nazad jer tako mogu biti u kontaktu s roditeljima.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti