Tri istočnoeuropske zemlje mogle bi postati novo središte proizvodnje mikročipova

Istočna Europa mogla bi postati veliki proizvođač mikročipova, ako se ostvare planovi koje iznio tajvanski dužnosnik.

Branimir Vorša | 25.11.2021. / 12:23

Čipovi
Čipovi (Foto: DNEVNIK.hr)

Tajvan planira razmotriti mogućnost suradnje sa Slovačkom, Češkom i Litvom u proizvodnji čipova, rekao je tajvanski ministar, iako vodeći proizvođač TSMC zasada planira graditi pogone samo u SAD-u i u matičnoj zemlji.

Čitav opskrbni lanac poluvodiča je ogroman. Mnoge zemlje u njemu mogu igrati drugačije uloge, rekao je novinarima Kung Ming-hsin, šef tajvanskog nacionalnog vijeća za razvoj nakon što je proteklog mjeseca bio u posjetu Slovačkoj, Českoj i Litvi.

Dodao je da su sve tri navedene zemlje izrazile spremnost na suradnju s Tajvanom oko proizvodnje i distribucije poluvodičkih čipova. Tajvan inače ima udio od 63 posto na globalnom tržištu poluvodiča. Samo njihov TSMC drži 54 posto globalnog tržišta čipova, a kompanije poput Applea i Nvidije nabavljaju do 90 posto svojih čipova upravo od tajvanskih proizvođača.

Europska komisija je u rujnu predloila novi zakon kojim bi se povećala proizvodnja čipova zbog nastale globalne nestašice, koja je izazvala kašnjenja u mnogim industrijskim granama, najteže od kojih je pogođena autoindustrija. Cilj tog prijedloga EK jest podizanje istraživnaja o čipovima, povećanje domaćih proizvodnih kapaciteta poluvodiča te međunarodna suradnja u proizvodnji čipova.

Kung je naglasio da je to težak zadatak za Europu da ga napravi sama. "Nadaju se suradnji s Tajvanom", pojasnio je.

Kung je dodao i da Tajvan trenutno planira uspostaviti radne skupine s tri navedene europske države kako bi se ustanovilo na koji način one točno mogu surađivati u proizvodnji čipova. To bi isto tako omogućilo i stipendije europskim partnerima namjenjene tehničkoj obuci u industriji poluvodiča.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti