Troje članova posade Međunarodne svemirske stanice sigurno se spustilo na Zemlju

Troje članova posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) sigurno se u četvrtak spustilo na Zemlju, sletjevši u Kazahstan na ruskoj letjelici Sojuz, izvijestila je NASA.

D.I. | 20.12.2018. / 11:24

ISS (Foto: AFP) (Foto: Afp)

To je bio prvi povratak iz svemirske stanice od listopada kada su američki astronaut Nick Hague i ruski kozmonaut Aleksej Ovčinjin sletjeli neozlijeđeni u Kazahstan nakon što je dvije minute nakon polijetanja zakazala raketa koja ih je trebala prevesti do Međunarodne svemirske stanice.

NASA-ina astronautkinja Serena Aunon-Chancellor, Nijemac Alexander Gerst iz Europske svemirske agencije (ESA) i ruski kozmonaut Sergej Prokopjev sletjeli su u 11 sati po lokalnom vremenu.

Aunon-Chancellor bila je u Svemiru 197 dana i pridonijela je stotinama znanstvenih eksperimenata koji se provode na Međunarodnoj svemirskoj stranici.

NASA se od 2011., kad je SAD ukinuo svoj Space Shuttle program, oslanja na ruske rakete u prijevozu američkih astronauta na ISS. Američka svemirska agencija objavila je za travanj planove za testne letove s ljudskom posadom na komercijalnim raketama koje su izradili Boeing i SpaceX.

Tročlana posada u dobrom je stanju, navela je NASA.

Incident u listopadu bio je prvi ozbiljni problem pri lansiranju u programu Sojuza od 1983., kada se posada jedva spasila prije eksplozije na lansirnom poligonu.

Na ISS-u ostalo je troje astronauta: NASA-ina Anne McClain, David Saint-Jacques iz kanadske svemirske agencije i Rus Oleg Kononenko.

Nova tri astronauta pridružit će im se u veljači. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti