Tijekom vikenda u Osaki Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su se kako (za sada) neće biti uvođenja novih carina između tih dviju zemalja, a prvi čovjek Amerike napokon je rekao i neke dobre riječi za Huawei najavivši kako će američke kompanije nastaviti s prodajom svojih proizvoda ovoj kompaniji. No govoreći o Huaweiju, Trump nije objavio nikakve detaljnije informacije o povlačenju zabrane suradnje s kineskom kompanijom, stoga nije bilo točno jasno na što se to ukidanje zabrane odnosi – na sve ili samo na dio proizvoda.

Huawei i Google Brži od Androida čak 60 posto: Može li kineski operativni sustav ugroziti Google?

Stav SAD-a prema Huaweiju jučer je u razgovoru za NBC objasnio predsjednik Nacionalnog ekonomskog vijeća Larry Kudlow, koji je rekao da ipak nema potpunog povlačenja zabrane prodaje svih proizvoda, već će američke kompanije moći surađivati i Huaweiju prodavati samo one proizvode koji su "široko dostupni diljem svijeta". Što se tiče "osjetljive opreme", odnosno opreme koja bi se mogla iskoristiti za špijuniranje i prisluškivanje, prijašnja zabrana ipak ostaje te kompanije iz SAD-a neće smjeti prodavati takav hardver Kinezima.

Ovo nije generalna amnestija. Briga o nacionalnoj sigurnosti i dalje ostaje naš prioritet, naglasio je Kudlow.

Kao primjer globalno dostupnih proizvoda spomenuo je procesore koje razvijaju i prodaju američke kompanije te će ih Huawei ponovno moći kupovati. Za dogovor koji je Trump postigao s kineskim predsjednikom Kudlow kaže da nije konačan te će biti zanimljivo vidjeti što će se u budućnosti događati i kakav će to utjecaj imati na Huawei.

Donald Trump Apel američkih kompanija: Zbog Trumpove odluke izgubit ćemo milijarde dolara

Nakon svega što se događalo tijekom protekla dva mjeseca, nije teško pretpostaviti da u Huaweiju više ne mogu biti mirni, odnosno ne mogu vjerovati Donaldu Trumpu koji sutra ponovno može promijeniti svoju odluku i zabraniti im pristup američkoj tehnologiji.

Može se očekivati da će im u budućnosti prioritet ostati razvoj vlastitog operativnog sustava i hardvera kako ne bi ovisili o političkim odlukama sa zapada. Također, jasno je kako je Trump već napravio veliku štetu Huaweiju jer bi velik broj ljudi koji su razmišljali o kupovini njihova pametnog telefona ili prijenosnog računala ipak mogao odustati od tog brenda i okrenuti se drugim kompanijama i njihovih uređajima.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju