Apel američkih kompanija: Zbog Trumpove odluke izgubit ćemo milijarde dolara

Iz Huaweija su ranije upozorili na potencijalne posljedice Trumpove odluke za američke kompanije, a sada na isto upozoravaju i iz Intela, Qualcomma, Broadcoma i drugih kompanija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2019. / 10:10

Donald Trump (Foto: AFP)

Od zabrane poslovanja Huaweija s Amerikancima nitko nema koristi jer će zbog takve odluke velike financijske gubitke pretrpjeti ne samo Huawei već i brojne američke kompanije. Na to su već ranije upozorili iz druge najveće mobilne kompanije na svijetu spomenuvši ne samo veliki gubitak prihoda i profita već i brojne otkaze u SAD-u, a posljednjih tjedana predstavnici velikih američkih kompanija poput Intela, Broadcoma, Qualcomma i drugih lobiraju za povlačenje ili ublažavanje zabrane koja bi ih mogla stajati milijarde dolara. "Nije riječ o pomoći Huaweiju. Ovdje se radi o sprječavanju štete za američke kompanije", prenijeli su na Reutersu upozorenje jednog neimenovanog čelnika kompanije koja je surađivala s Kinezima.

Huawei Hoće li zbog zabrane poslovanja s Huaweijem bez posla ostati deseci tisuća Amerikanaca?

O kakvim se potencijalnim gubicima radi, najbolje govori podatak iz prošle godine, tijekom koje je Huawei potrošio oko 70 milijardi dolara na kupovinu komponenti, od čega je oko 11 milijardi dolara završilo na računima američkih kompanija. Npr. ako se trenutačna situacija nastavi, samo bi Broadcom mogao izgubiti oko 2 milijarde dolara, koliko očekuju da bi u normalnim uvjetima mogla iznositi prodaja komponenata Huaweiju. Ako se zaista radi o gubicima većim od 10 milijardi dolara, osim pada prihoda i profita, Trumpova odluka zaista bi se direktno mogla odraziti i na otkaze.

Iz Intela, Qualcomma i drugih ugroženih kompanija tvrde da oprema koju prodaju Huaweiju nema veze s mrežnom opremom za 5G koja predstavlja navodnu najveću sigurnosnu prijetnju za SAD, već je riječ o komponentama za proizvodnju telefona, računala i servera, tako da nema nikakve prijetnje za SAD.

Huawei i Google Brži od Androida čak 60 posto: Može li kineski operativni sustav ugroziti Google?

Analitičar Constellation Researcha Holger Mueller komentirao je za Reuters kako trgovinskim ratom gube obje strane jer će na kraju proizvodi postati skuplji, što se može odraziti na smanjenu prodaju tih proizvoda te će se šteta za američke proizvođače komponenata, kao i za Huawei, mjeriti u više desetaka milijardi dolara.

Izvor: Reuters

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti