Trump iskaljuje bijes na još jednom kineskom proizvođaču mobitela: Xiaomi je proglašen "komunističkom vojnom kompanijom"

Iako mu je ostalo još svega šest dana do isteka mandata, Donald Trump nije još uvijek završio obračun s kineskim tech komapnijama. Na red je sad došao i popularni Xiaomi.

B.V./ Hina | 15.01.2021. / 15:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Xiaomi je treći najveći proizvođač mobitela u svijetu, a američko ministarstvo obrane od jučer tu tvrtku gleda kao na kinesku komunističku vojnu kompaniju, a to znači da postaje Xiaomi trenutno postaje ranjiv na Trumpovu izvršnu odluku koja zabranjuje američkim kompanijama ulaganja u takve kompanije. To bi moglo natjerati američke kompanije i druge američke investitore da povuku poslovanja s Xiaomijem 11. studenoga 2021. godine.

Glasnogovornik Xiaomija u reakciji na navedenu odluku naglasio je da ta kompanija nije u vlasništvu, pod kontrolom ili na bilo koji način povezana s kineskom vojskom te da nisu komunistička kineska vojna kompanija.

Ipak, u Xiaomiju sad razmatraju potencijalne posljediceodluke američkog ministarstva obrane, prije nego što i sami poduzmu odgovarajuće mjere.

Tvrtka Xiaomi poštuje zakone i posluje u skladu s regulativama na svim tržištima, te će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitila svoje i interese dioničara, službeni je odgovor je iz Xiaomija na objavu američkog Ministarstva obrane (DOD) i stavljanja Xiaomija na "crnu listu" kineskih kompanija.

U službenom odgovoru Xiaomija na vijesti iz SAD-a poslanom Hini u petak iz novog ureda Xiaomi Internationala za Hrvatsku i Sloveniju, iz te kineske kompanije koja proizvodi mobilne telefone i prateće proizvode ističu da su njeni proizvodi i usluge namijenjeni za građansku i komercijalnu upotrebu.

Poručuju i da će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitili svoj i interes dioničara, i da "u ovom trenutku tvrtka razmatra potencijalne posljedice ovog događaja kako bi osigurala potpuno razumijevanje njegovog utjecaja na grupu, a daljnje objave osigurat će sukladno potrebama".

Administracija novoizabranog predsjednika Joea Bidena može preokrenuti tu odluku do studenoga, no interesantno je da se Xiaomi uopće i našao na takvoj listi. Većina drugih kompanija s te liste više je industrijski nastrojena i specijalizirana za zrakoplovstvo, svemirske tehnologije, brodogradnju, kemikalije, telekomunikacije, građevinarstvo te druge oblike infrastrukture.

Drugi po veličini proizvođač mobitela u svijetu, Huawei, isto tako se nalazi na toj listi, no Huawei gradi isto tako komunikacijsku opremu na velikoj razini, a američke zakonodavce posebno brine činjenica da je Huawei dio američke nacionalne mobilne infrastrukture.

Lista američkog ministarstva obrane nije ista kao i lista "entiteta" američkog ministarstva trgovine, koja obično sprječava američke kompanije od izvoza tehnologija prema kompanijama koje su stav ljene na tu crnu listu, poput recimo najpoznatijeg proizvođača dronova DJI-ja. Ipak, Huawei i SMIC (kineski proizvođač čipova) nalaze se na obje liste.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti