Turska se već pobrinula da Ukrajina ima superprecizne višecjevne bacače raketa?

Prema nekim izvješćima, koja nisu i službeno potvrđena, Ukrajina zapravo već ima višecjevne bacače raketa s vrlo preciznim, laserski navođenim streljivom.

Branimir Vorša | 30.11.2022. / 15:40

Turski višecjevni bacač raketa i raketa TRG-230
Turski višecjevni bacač raketa i raketa TRG-230 (Foto: roketsan.com.tr)

Čini se da ukrajinska vojska ima novo oružje u arsenalu zahvaljujući Turskoj. Riječ je o sustavu višecjevnog raketnog bacača turskog proizvođača Roketsana, a njihova je posebnost u tome što ispaljuju laserski navođene rakete TRLG-230 (kalibar 230 mm), što omogućuje veću preciznost u pogađanju ruskih pozicija. Ironično, ti višecjevni lanseri postavljeni su na kamione ruske proizvodnje.

Eksplozije tijekom vojne vježbe Centar-2019 (Screenshot: Zvezda TV/YouTube) Evo što od bojnog polja ostane kad Rusi upotrijebe "Jarko sunce" i "Troglavog zmaja"

Turski je sustav također na puno načina analogan sustavima višecjevnih raketnih bacača koje je Ukrajina već dobila od SAD-a (M142 i M270) i drugih saveznika u obrani protiv ruske invazije.

Laserski tragač na TRLG-230 raketama omogućuje im gađanje i pokretnih ciljeva, za razliku od raketa koje je SAD poslao ukrajinskoj vojsci za njihove višecjevne bacače raketa.

Isporuke počele još u proljeće 2022.?

Prve vijesti o tome da su ukrajinske snage primile turske višecjevne raketne bacače i TRLG-230 došle su od nezavisne analitičke skupine Oryx, koja je za portal The War Zone rekla da njihove informacije dolaze iz dvaju izvora unutar ukrajinskog ministarstva obrane. Ti su izvori rekli da su isporuke počele još tijekom proljeća, odnosno prije odluke američke vlade da Ukrajinu opskrbi sustavima HIMARS i MLRS.

Portal Middle East Eye izvijestio je prošlog tjedna, pozivajući se na anonimne izvore upoznate s prijenosom, da je Turska dosad već prebacila najmanje 50 raketa TRLG-230 i neodređeni broj bacača na kotačima ukrajinskoj vojsci i da je to oružje korišteno u borbi. Druga nepotvrđena izvješća govore da je možda čak 200 raketa i osam lansera poslano u Ukrajinu. Isto tako, nejasno je jesu li lanseri i rakete isporučeni kao neka vrsta vojne pomoći ili izravnom prodajom.

Značajan dodatak ukrajinskom arsenalu

Roketsan višecjevni bacači raketa i rakete TRLG-230 bile bi značajan dodatak ukrajinskom arsenalu zbog više razloga.

TRLG-230, čiji je domet 70 kilometara, ponudio bi ukrajinskim snagama vrijednu sposobnost precizno navođenih napada, koja se razlikuje od streljiva koje Ukrajina ima na raspolaganju za svoje HIMARS i MLRS lansere isporučene sa Zapada. Rakete M30/M31, koje se koriste u tim lanserima imaju sličan maksimalni domet kao TRLG-230, ali imaju samo navođenje inercijalnog navigacijskog sustava (INS) uz pomoć GPS-a. Drugim riječima, to se streljivo može koristiti samo protiv fiksnih ciljeva.

TRLG-230s sa svojom dodatnom sposobnošću laserskog navođenja može pogađati i pokretne mete. Te rakete imaju visokoeksplozivne bojne glave i mogu se opremiti blizinskim upaljačima, što dodatno poboljšava njihovu sposobnost neutraliziranja prijetnji u pokretu.

No da bi laserski pretraživač TRLG-230 bio funkcionalan, netko ili nešto mora laserom označiti cilj, bio on u pokretu ili ne. Srećom, ukrajinske snage imaju opcije za lasersko označavanje cilja u nižem dometu. Ukrajinski dronovi TB2 turske proizvodnje mogli bi biti posebno pogodni za taj zadatak.

Mobilan i fleksibilan

M142 HIMARS sustav VIDEO Ovo su višecjevni raketni sustavi koje Ukrajina toliko želi za borbu protiv ruske invazije

Na Roketsanovoj web-stranici stoji da je njihov višecjevni bacač raketa dizajniran za umrežavanje zajedno s vanjskim senzorima, kao što su bespilotne letjelice i zemaljski radari, za pronalaženje ciljeva. Ukrajinska vojska ima različite kontrabaterijske radare, uključujući i one koje isporučuje SAD, koji su djelomično dizajnirani da mogu detektirati nadolazeću topničku vatru i zatim odrediti njihovu točku porijekla, kako bi se neprijateljske jedinice mogle gađati.

Mobilnost turskog sustava osigurava dodatnu fleksibilnost kada je u pitanju pozicioniranje i premještanje ovisno o promjenjivim zahtjevima bojnog polja, zajedno sa smanjenom ranjivošću na protunapade. Roketsan kaže da se sustav može pripremiti za ispaljivanje u roku od pet minuta.

Ako su izvješća o ukrajinskim snagama koje su dobile MBRL i TRLG-230 iz Turske točna, čini se da je donesena pomalo čudna odluka da se u paket uključe lanseri montirani na kamionsku šasiju ruske proizvodnje Kamaz-65224 6x6. Roketsan nudi verzije MBRL-a za izvoz koristeći kamione Kamaz 6x6 i 8x8, a poznato je da je Azerbajdžanu i Bangladešu prodao primjerke tih lansernih vozila konfiguriranih za ispaljivanje različitog streljiva.

Ipak, nijedan ukrajinski ili turski dužnosnik dosad nije javno potvrdio transfer tog naoružanja.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti