Tvrtka iz BiH predstavila novi nadzorni sustav koji prati temperaturu svih osoba u zatvorenom prostoru

Tvrtka NSoft iz Mostara upotrijebila je umjetnu inteligenciju u kombinaciji s termalnom kamerom kako bi napravila sustav koji otkriva osobe s povišenom tjelesnom temperaturom u zatvorenim prostorima.

Branimir Vorša | 29.07.2020. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Mostaru je predstavljen novi sustav nadzora zatvorenih prostorija namijenjen prevenciji širenja zaraze novim koronavirusom i podizanju zdravstvene sigurnosti. Sustav je predstavila tvrtka NSoft, a zapravo je riječ o proizvodu koji je razvijen još prije četiri godine ali je unaprijeđen u vrijeme epidemije koronavirusa i lansiran na tržište.

Pomoću našeg softvera i termalne kamere možemo, bez obzira na to koliko se osoba nalazi u prostoriji, detektirati osobe s povišenom tjelesnom temperaturom i na taj način preventivno djelovati u smislu odstranjivanja tih osoba, izolacije te svega što je potrebno prema pravilima medicinske struke, pojašnjava za Klix.ba Emina Ćehajić iz firme NSoft.

Ćehajić kaže da NSoft zapravo ne prodaje, nego iznajmljuje proizvod.

To je naš softver i koristi se u svim mogućim branšama, kao što su turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, bankarstvo, državne službe, javne površine, aerodromi, granični prijelazi, pojašnjava Ćehajić.

Povrh svega, sustav prepoznaje i dob, spol i broj ljudi u prostoriji, no nudi i još više od toga, poput prepoznavanja emocija, dodaje Ćehajić.

Kad je riječ o turizmu i ugostiteljstvu, sustav se može koristiti tako da pokazuje kretanje gostiju i koje su im najveće točke interesa u prostoriji.

Isto tako prepoznaje i rizične osobe, ako je bilo problema i vandalizma, pa notifikacija javlja osiguranju gdje se ta osoba nalazi kako bi se moglo reagirati na pravi način, kaže Ćehajić.

Izvor: Klix.ba

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti