Twitter pokrenuo Birdwatch kao rješenje u borbi protiv dezinformacija, evo o čemu je riječ

Trenutno, korisnici sudionici programa mogu pisati bilješke na pojedinačne objave, no te bilješke se neće vidjeti javno na Twitteru, već isključivo na Birdwatch internetskim stranicama.

Branimir Vorša | 27.01.2021. / 07:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Twitter je pokrenuo program kojeg su nazvali Birdwatch, a njegova zadaća je provjera činjenica u objavama na toj društvenoj mreži, kako bi se označio sadržaj koji u sebi ima dezinformacije. Provjeru činjenica u sklopu Birdwatcha provode sami korisnici.

Zasad je riječ o pilot programu u koji je uključeno oko 1000 korisnika iz SAD-a za početak, a oni će moći stavljati biljške na objave na Twitteru kako bi im dali kontekst.

Trenutno, korisnici sudionici programa mogu pisati bilješke na pojedinačne objave, no te bilješke se neće vidjeti javno na Twitteru, već isključivo na Birdwatch internetskim stranicama. Korisnici Birdwatch programa isto tako mogu ocjenjivati bilješke drugih sudionika na tim internetskim stranicama.

Niže priložen je primjer kako bi to trebalo izgledati u praksi.

Vjerujemo da ovaj pristup ima potencijal brzo odgovoriti na širenje dezinformacija, davajući kontekst kojem ljudi mogu vjerovati i kojeg će cijenitie, poručuje potpredsjednik Twittera Keith Coleman u objavi na Twitterovom blogu.

Dodaje da će Twitter s vremenom bilješke učiniti vidljivima i na samoj platformi.

Iz Twittera tvrde da su razgovarali s više od 100 osoba različitih političkih orjentacija, koji su im rekli da Birdwatch bilješke pružaju koristan kontekst i bolje razumijevanje objava na Twitteru.

Naš cilj je izgraditi Birdwatch na otvorenom i pustiti da ga tviteraška zajednica oblikuje, ističe Coleman.

Priave za Birdwatch su moguće, ali samo za korisnike iz SAD-a trenutno.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti