U 2018. od pametnih telefona želimo i očekujemo više

Uoči sajmova potrošačke tehnologije i mobilnih uređaja koji nam predstoje napravili smo kratki popis koji sadrži sve ono što bismo željeli vidjeti u novim modelima.

Martina Čizmić | 02.01.2018. / 09:37

Galerija

Upravo završenu 2017. godinu obilježilo je nekoliko velikih predstavljanja pametnih telefona.

Od novih Samsungovih modela, preko spektakularno predstavljenih iPhonea, do pametnog telefona s umjetnom inteligencijom iz Huaweija.

No čini nam se da još uvijek ima dovoljno mjesta za napredovanje. Korisnici su sve zahtjevniji jer su aplikacije sve zahtjevnije jer su uređaji sve jači. Zatvoreni je to krug koji tjera proizvođače pametnih telefona na konstantno napredovanje.

Uoči sajmova potrošačke tehnologije i mobilnih uređaja koji nam predstoje napravili smo kratki popis koji sadrži sve ono što bismo željeli vidjeti u novim modelima.

Izdržljivije baterije

Foto: Flickr

Sjećate li se još onih "starih" mobitela koje je trebalo puniti jednom tjedno? Iz današnje perspektive to izgleda poput neke znanstvenofantastične priče. Jer pametni telefoni postaju sve veći, sve tanji, a baterija, nekako, ne može držati korak s potrebama korisnika.

Zato bismo u 2018. godini željeli vidjeti pametne telefone koje nećemo morati puniti svake večeri (ili nekoliko puta dnevno).

Da, proizvođači pametnih telefona sa svakom novom generacijom predstavljaju novu tehnologiju koja još bolje iskorištava to malo energije koje ima na raspolaganju. Ali isto tako i ubacuju nove mogućnosti koje ju dodatno opterećuju.

Znanstvenici rade na različitim načinima kojima bi se produljilo trajanje baterije ili stvorio jednostavniji način punjenja.

Dok god se to ne dogodi, hodat ćemo gradom s rezervnom baterijom u džepu i razmjenjivati punjače u uredu.

Još pametnije pametne telefone

Umjetna inteligencija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Kad je 2007. godine Steve Jobs predstavio prvi pametni telefon na svijetu, nismo ni mogli zamisliti koiko će se u samo deset godina pametni telefoni promijeniti. Krajem 2017. Huawei je predstavio nove još pametnije telefone opremljene čipom za umjetnu inteligenciju.

Upravo to, umjetnu inteligenciju koja naš pametni telefon pretvara u još pametniji želimo vidjeti i u 2018. godini.

Neke će korisnike preplašiti činjenica da njihov pametni telefon "misli za sebe", ali kad jednom isprobate uređaj koji ima "pametan čip", imat ćete osjećaj da svim ostalim uređajima nešto nedostaje.

Daljnji razvoj umjetne inteligencije i "pametnih čipova" omogućit će pametnim telefonima da iz sredstva za rad i zabavu, postanu ravnopravan asistent i partner u svakodnevnom životu.

Više za naš novac

Cijene pametnih telefona u posljednjih su nekoliko godina veoma različite. Pametni telefon možete kupti već za nekoliko stotina kuna, ali ga isto tako možete platiti i gotovo 10 tisuća kuna.

Iako se i jedan i drugi nazivaju pametnim telefonima, razlike među njima su velike. Od samih sposobnosti, izdržljivosti baterije, kvalitete izrade, materijala, pa do popratne opreme.

Kad god neki od velikih igrača poput Samsunga, Applea ili Googlea izbace svoj novi uređaj, postavlja se pitanje koliko taj uređaj zapravo stoji u proizvodnji i zašto je njegova konačna cijena za korisnika toliko velika.

Naravno da je u konačnu cijenu uređaja ugrađeno mnogo više od samih komponenti, ali ne možemo se oteti dojmu da bi cijene flagship uređaja mogle biti nešto niže i pristupačnije prosječnom korisniku.

Proširena i virtualna stvarnost

Već sad postoje aplikacije namijenjene pametnim telefonima koje korisnicima mogu pružiti barem neko iskustvo proširene ili virtualne stvarnosti. Dovoljno je samo prisjetiti se aplikacije Pokemon Go.

No u 2018. se nadamo još većem broju takvih aplikacija koje neće biti namijenjene samo zabavi nego i radu.

Hardverski je većina uređaja dovoljno jaka i napredna da može prikazivati virtualnu stvarnost. Nedostaje im jedino aplikacija koja bi te mogućnosti iskoristila.

A koja su vaša očekivanja od novih pametnih telefona u ovoj godini?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti