U Appleu neće tražiti obavezno cijepljenje zaposlenika, imaju drukčiju strategiju

Umjesto obveznog cijepljenja, Apple će testirati svoje zaposlenike te će im testovi stizati na kućne adrese. Na početku će se testirati dva puta, a kasnije i tri puta tjedno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2021. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U mnogim državama mjesecima se već raspravlja o tome treba li cijepljenje biti obavezno za sve ili ne, odnosno trebaju li osobe koje se nisu cijepile imati jednaka prava kao i cijepljeni. Razmišljanja su različita, dio osoba i dalje je neodlučan i nisu sigurni hoće li se odlučiti na cijepljenje (na primjeru Izraela i Velike Britanije pokazalo se kako cjepivo ne štiti toliko od same zaraze, koliko od ozbiljnijih posljedica u slučaju zaraze), dok dio njih čeka kako će se razvijati daljnja situacija sa širenjem zaraze.

Slika nije dostupna Delta soj odgodio povratak u urede: Amazon nastavlja s udaljenim radom do sljedeće godine

Dileme oko toga trebaju li se njihovi zaposlenici cijepiti ili ne imaju i u mnogim (velikim) kompanijama, a u nekima prevladava razmišljanje kako njihovi zaposlenici ne bi trebali imati pravo na izbor, već bi cijepljenje trebalo biti - obvezno. Takve poruke dolaze iz tehnoloških velikana poput Googlea i Facebooka uoči najavljenog, ali i odgođenog povratka u urede, no u Appleu, čini se, imaju drukčiju strategiju. Barem za sada.

Tim Cook još je prošlog mjeseca na pitanje o obveznom cijepljenju odgovorio kako konstantno i na dnevnoj bazi prate situaciju te tada još nisu donijeli konačnu odluku. Tada je naglasio kako Apple potiče svoje zaposlenike na cijepljenje te im je poručio: Molim vas razgovarajte sa svojim doktorima i odlučite što je najbolje za vas.

Čini se kako će sličan pristup - bez prisile i obaveznog cijepljenja Apple zadržati i nakon povratka zaposlenika u urede, što bi trebalo biti sljedećeg mjeseca, iako naravno uvijek postoji mogućnost odgode. Njihov pristup tako uključuje testiranje i to više puta tjedno, kako za zaposlenike u trgovinama, tako i za one u uredima. Za početak trebat će se testirati dva puta tjedno, a s vremenom bi se broj testiranja trebao povećati na tri puta tjedno. Zaposlenici će testove dobivati na kućnu adresu te bi na početku kućne testove trebali obavljati ponedjeljkom i četvrtkom.

Slika nije dostupna Čak i Apple ima problema sa zapošljavanjem novih ljudi i zadržavanjem zaposlenika

Što se maski tiče, one jedno vrijeme nisu bile obavezne u njihovim trgovinama, no s pojavom delta varijante i ponovnim porastom broja zaraženih, ponovno je uvedena obveza nošenja maski u trgovinama.

Izvor: 9to5Mac


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti