U sklopu projekta GigaBEEtno, koji spaja tehnologiju sa zaštitom pčela i okoliša, tvrtka A1 Hrvatska u srijedu je u zagrebačkom Botaničkom vrtu postavila hotel za pčele u koji se mogu nastaniti i uz koji je 'smart' tehnološko rješenje za praćenje kakvoću zraka i drugih parametara za zdravi okoliš.

Cilj tog projekta je očuvati kvalitetu života pčela u urbanim sredinama, educirati i podizati svijest o njihovoj važnosti za ekosustav, a A1 ga provodi u suradnji s tvrtkom Go2Digital.

Hotel za pčele u Botaničkom vrtu ujedno je treći takav u Zagrebu, a ostala dva se nalaze u kampusu A1 Hrvatske na Žitnjaku i kod objekta Hala.

Radi se o drvenom okomitom objektu u koju se pčele mogu skloniti, a uz to su postavljene IoT (Internet of Things) stanice za mjerenje kakvoće zraka, na kojoj svi zainteresirani mogu vidjeti čistoću zraka kojeg udišu.

GigaBEEtno je projekt kojim želimo pokazati predanost i ekološkim temama, a u tome se tehnologijom i rješenjima IoT mjeri kakvoća zraka u realnom vremenu, što je dio rješenja za pametne gradove (smart city) i podizanje kvalitete života, naglasio je u Botaničkom vrtu direktor ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska Siniša Staničić.

To je i dio programa odgovornog poslovanja "Čini pravu stvar", kojim A1 promiče ekološke, učinkovitije i održivije načine rada i života, a kako pčele sve više gube prirodna staništa u gradovima zbog aktivnosti ljudi to je prilog i zaštiti ekosustava u kojem su pčele zbog oprašivanja jako bitne.

Profesor Nikola Kezić, jedan od vodećih stručnjaka za pčele u Hrvatskoj, objasnio je da je opstanak tzv. solitarnih pčela i ključan za održavanje vegetacijskih sustava u gradovima te da je sada potrebno izgraditi nastambe gdje se pčele mogu sakriti tijekom nepovoljnih uvjeta i prezimiti.

U Botaničkom vrtu u središtu Zagreba, pčele čeka mirno i sigurno okruženje s više od 7.000 različitih biljnih vrsta i, kako je kazao voditelj Botaničkog vrta Vanja Stamenković, drago im je da su dio projekta GigaBEEtno (Bee-engl. pčela).

Projekt su podržali i glumica Zrinka Cvitešić, kao i svjetska organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF), po čijim podacima se od oko 20.000 vrsta pčela koje zuje svijetom, oko 1.600 nalazi u Hrvatskoj i regiji. Iznimno su važne za očuvanje biološke raznolikosti, a bez pčela bi primjerice ostali bez jagoda, trešanja, krušaka i mnogih drugih namirnica i biljaka.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju