U Hrvatskoj zabilježen snažan pad prodaje električnih vozila, ali je značajno porasla potražnja za hibridima

Prodaja automobila u EU snažno je porasla i u veljači, a dvoznamenkasti rast bilježila je i Hrvatska, pokazali su u četvrtak podaci europske udruge proizvođača automobila ACEA.

Hina | 21.03.2024. / 12:11

Punjenje električnog automobila, ilustracija (Foto: Getty Images)

U veljači je u EU registrirano 883.608 novih automobila, za 10,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, izračunala je ACEA.

U siječnju prodaja je bila porasla za 12,1 posto, označivši oporavak tržišta nakon slabog kraja 2023. godine.

U skupini vodećih tržišta najviše je u veljači porasla prodaja u Francuskoj i Italiji, za 13 posto. Slijedi Španjolska sa stopom rasta od 9,9 posto.

Električna vozila, ilustracija Panika zbog "kineske ofenzive": Proizvođači električnih automobila znatno mijenjaju strategiju

Najskromniji rast bilježilo je najveće europsko tržište, ono Njemačke, za 5,4 posto.

U Hrvatskoj je u veljači, prema podacima ACEA-e, registrirano 4.530 novih automobila, za 21,4 posto više nego istom prošlogodišnjem mjesecu. U siječnju prodaja je bila porasla za 30,7 posto.

Europsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je u veljači za 9,0 posto, istim tempom kao i na početku godine, izračunala je ACEA, istaknuvši skok prodaje u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj, ali i 15,4-postotni pad u Njemačkoj.

Tržišni udio električnih automobila zadržao se na razini iz veljače 2023. godine kada je iznosio 12 posto.

Podaci za Hrvatsku pokazuju snažan pad prodaje električnih automobila na baterije, za 67,7 posto, ali i 98,5-postotni skok prodaje hibridnih električnih modela.

Hrvatska sklona 'hibridima'

U prva dva ovogodišnja mjeseca europsko tržište novih automobila poraslo je za 11,2 posto, uz registriranih 1,7 milijuna vozila, izračunala je ACEA.

Među vodećim tržištima najveći rast zabilježen je u Njemačkoj i Italiji, za 12 posto, a blizu je i Francuska sa stopom rasta od 11,2 posto.

Najskromniji rast bilježila je Španjolska, za 8,7 posto.

U Hrvatskoj su u prva dva ovogodišnja mjeseca, po podacima ACEA-e, registrirana 9.022 nova vozila, za 25,8 posto više nego u istom razdoblju 2023.

Električni automobil Cijena električnih automobila za nekoliko bi godina mogla iznenaditi

Europsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je za 17,4 posto, uz registriranih 198.850 novih vozila. Prodaja 'dizelaša' smanjila se pak za 5,2 posto, uz prodanih 227.709 vozila.

'Benzinci' su potvrdili vodeću poziciju s udjelom u tržištu od 35,5 posto, a hibridni električni automobili zadržali su drugo mjesto s tržišnim udjelom od 28,9 posto.

Prodaja električnih automobila na baterije u Hrvatskoj pala je u siječnju i veljači za 62 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je ona hibridnih vozila gotovo udvostručena. Porasla je i prodaja 'dizelaša' i 'benzinaca', za 22,2 odnosno za 10,7 posto, pokazuju ACEA-ini podaci. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti