U kanadskom Ontariju dan rođenja Nikole Tesle proglašen praznikom

Kanadska provincija Ontario proglasila je 10. srpnja Danom Nikole Tesle, čime je taj datum u Ontariju postao praznikom. Zakon je stupio na snagu nakon što ga je potpisala Elizabeth Dowdeswell, predstavnica kraljice Elizabete i zamjenica kanadskog guvernera provincije Ontario.

Branimir Vorša | 04.06.2021. / 14:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je vijest da je u akandskoj provinciji Ontario dan rođenja Nikole Tesle proglašen praznikom u toj provinciji.

10. srpnja tako je u Ontariju zakonom proglašen Danom Nikole tesle, a u zakonu se podsjeća da je samo 25 godina nakon gradnje prve svjetske hidroelektrane na rijeci Nijagari svako naseljeno mjesto u Južnom Ontariju imalo pristup električnoj energiji, zahvaljujući upravo Teslinom postignuću.

U priopćenju srpskog ministarstva se navodi kako je za proglašenje praznika najviše zaslužna srpska dijaspora u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u Ontariju, prenosi N1.

Izumitelj, elektrotehničar, fizičar Nikola Tesla rođen je 9/10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljan kraj Gospića u Hrvatskoj. Potječe iz pravoslavne obitelji. Imao je tri sestre te jednog brata.

Godine 1896. je na Nijagarinim slapovima puštena u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni Teslini patenti na bazi izmjenične električne energije.

Tesla je prvi izumio i daljinsko upravljanje pa je 1898. demonstrirao brod na daljinsko upravljanje.

Nastavlja istraživanja visokofrekventnih i visokonaponski struja pa 1899. god. podiže laboratorij u Colorado Springsu gdje i vrši eksperimente s tim strujama.

Godine 1900. započinje graditi Sustav bežičnog prijenosa energije na Long Islandu koji nikad nije završio jer mu je J. P. Morgan ukinuo financijska sredstva pa ga nije mogao završiti.

Tesla dalje nastavlja sa svojim izumima pa tako 1907. god izrađuje turbinu bez lopatica koju godinu kasnije i testira, bavio se pronalascima vezanim uz strojarstvo od 1910. do 1922.

Tesla je nakon toga nastavio prijavljivati patente iz različitih područja, poput patenta za vakumiziranje, letjelice za vertikalno polijetanje te se bavi poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra.

Edisonovu medalju (najveće priznanje Američkog društva elektroinžinjera) je dobio 1917. god., a 1926. god. je postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1937. dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu.

Umro je 7. siječnja. 1943. godine u New Yorku, u hotelu New Yorker, na 33. katu, u apartmanu 3327 u 86.-oj godini života.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti