U Londonu počelo testiranje autobusa kojima upravljaju računala

Autobus je opremljen kamerama i laserima, nema volana niti papučice za gas i kočnicu, a vozit će brzinom od oko 16 km/h

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.04.2017. / 08:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Londonu je počelo testiranje autonomnih autobusa koji nemaju volana, niti papučice gasa i kočnice te će njima u potpunosti upravljati računala, a tijekom tri testna tjedna prevest će stotinjak putnika. Prvi testni autobus opremljen je s pet kamera i tri lasera i može primiti samo četiri putnika, a u njemu će biti i osoba koja će, u slučaju problema, zaustaviti autobus. S obzirom na dosadašnji napredak koji je postignut na tržištu autonomnih vozila, možemo očekivati da će za desetak ili više godina ovakva vozila kojima upravljaju samo računala postati uobičajena na cestama – Google već godinama testira autonomne automobile, u nekim američkim gradovima putnike već sada prevoze Uberovi taksiji kojima upravljaju računala (naravno, riječ je o testiranju, a u automobilima uvijek moraju biti vozači koji će biti spremni preuzeti kontrolu nad vozilom).

Tehnologiju za autobus koji se testira u Londonu razvila je kompanija Oxbotica, a za početak njegova je brzina ograničena samo na oko 16km/h te će se kretati po pješačkoj i biciklističkoj stazi u blizini O2 Arene. Graeme Smith iz Oxbotice za BBC je kako im je prilikom razvoja ove tehnologije i autobusa na prvom mjestu bila sigurnost, pogotovo sigurnost u pješačkim zonama te će se, u slučaju da naiđe na prepreku, autobus odmah zaustaviti. Ako se test pokaže uspješnim, odnosno ako putnici budu zadovoljni s iskustvom vožnje u ovom autobusu, oni bi se mogli komercijalno početi koristiti na toj liniji uz O2 Arenu već za dvije godine, a nakon toga i na drugim područjima u Londonu.

Ovakvi mali i spori autobusi još su jedan korak prema potpunoj zamjeni vozača autobusa, kamiona, taksija, ali i osobnih automobila te ćemo u budućnost volane (ali i svoje živote) prepustiti računalima i umjetnoj inteligenciji. Dosadašnja testiranja Googlea, Tesle i drugih kompanija pokazala su kako su računala bolji i sigurniji vozači od ljudi, no postoje brojni potencijalni sigurnosni problemi (npr. hakerski napadi) koji bi se trebali riješiti prije nego ovakva autonomna vozila izađu iz testne faze.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti