Nakon smrtnih slučajeva ova zemlja razmatra promjenu redoslijeda cijepljenja: ''Ne tjera nas na uzbunu''

Nakon provedene istrage u Norveškoj zaključeno je da je 13 smrtnih slučajeva povezano s primanjem Pfizer/BioNTechova cjepiva. Svi preminuli bili su starije dobi i vrlo narušenog zdravlja, a norveška agencija za lijekove upozorila je da bi se trebalo razmotriti treba li cijepiti zdravstveno najslabije pacijente.

Branimir Vorša | 15.01.2021. / 10:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Četiri dana prije isteka 2020. godine u Norveškoj je počelo cijepljenje protiv COVID-19 Pfizer/BioNTechovim cjepivom, a dosad su 33 tisuće Norvežana primile to cjepivo, a zabilježeno je 29 slučajeva nuspojava tog cjepiva.

Od tih 29 slučajeva njih 13 je smrtnih, devetero je imalo ozbiljne te sedmero njih blaže nuspojave, rekao je za lokalne medije direktor norveške agencije za lijekova Steinar Madsen.

Toj agenciji prijavljene su ukupno 23 smrti za koje se sumnjalo da su povezane s primanjem Pfizerova cjepiva, no nakon istrage otkriveno je da je njih 13 zapravo povezano sa samim cjepivom.

Svih 13 smrtnih slučajeva zabilježeno je među starijim pacijentima krhkog zdravlja u domovima za starije osobe. Svi preminuli imali su više od 80 godina, a neki su bili stariji i od 90.

Čini se da neki od tih pacijenata dobiju toliko teške nuspojave u obliku groznice i slabosti da to može dovesti i do vrlo ozbiljne bolesti ili i do smrti, istaknuo je Madsen.

Istovremeno, Madsen je naglasio da su takvi slučajevi rijetki te da je dosad cijepljeno više tisuća osoba krhkog zdravlja bez fatalnog ishoda. Pod krhkim zdravljem smatra pacijente s uznapredovalim srčanim bolestima, demencijom, kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti te drugim ozbiljnim bolestima.

Ipak, dodao je i kako norveška agencija za lijekove nije uzbunjena zbog težine potvrđenih slučajeva s nuspojavama Pfizerova cjepiva.

Ne tjera nas to na uzbunu. Jasno je da ta cjepiva predstavljaju vrlo malen rizik, s malom iznimkom pacijenata najkrhkijeg zdravlja, rekao je Madsen.

Devetero pacijenata koji su imali teške nuspojave požalilo se na alergijske reakcije, snažan osjećaj slabosti i tešku groznicu. Sedmero s blažim nuspojavama požalilo se na jaku bol na mjestu uboda injekcije.

Ipak, norveška agencija za lijekove upozorila je norveške vlasti da pažljivo razmotre redoslijed cijepljenja.

Liječnici bi sad trebalo pažljivo razmotriti koga će cijepiti. Oni koji su izrazito narušenog zdravlja i u poodmakloj dobi mogu se cijepiti nakon individualne procjene, pojasnio je Madsen.

Tijekom kliničkog testiranja Pfizerova cjepiva šestero je pacijenata preminulo, no tek dvoje od njih zapravo je primilo pravo cjepivo, dok je četvero primilo placebo mješavinu soli i vode.

Norveška je dosad zabilježila 57.000 slučajeva COVID-19, a više od 500 ljudi od te je bolesti i preminulo.

Izvor: NRK

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti